Обрізання груші, це комплекс робіт необхідний для будь-якого саду. Для того щоб отримати багато солодких і соковитих плодів, його потрібно не лише підживлювати і поливати але і правильно формувати. Досить не обрізати саджанець 3-4 роки, щоб він дуже заріс, після цього падає смак і маса плодів та знижується врожайність деревця.
Для чого обрізають груші
Для цієї культури дуже важливі сонячні промені, з цієї причини головним завданням обрізки є видалення зайвої порослі та формування правильної крони. Систематична обрізка збереже сили дерева, які воно витратить на створення непотрібної порослі. В результаті, всі корисні речовини соки рослини потраплять за призначенням та будуть використані на налив плодів. Це збільшить кількість урожаю, але крім того підвищить його якість.
Дерево груші – висока рослина, укорочення пагонів знизить, зменшить зайву висоту. Завдяки необхідної та своєчасної обрізки, рослина не буде заважати розвитку інших рослин. Та й збирання вирощеного врожаю, стане простіше і швидше.
Весняна обрізка груші
В цю пору обрізка необхідна для гарантованого врожаю з кожного дерева, з цієї причини скасовувати цю роботу не можна. Формують дерево так:
1. Видаляються зайві гілки в кроні дерева, це необхідно для безперешкодного освітлення сонячними променями плодоносних гілок і стовбура рослини;
2. Щоб груша не надто зростала, навесні стовбур молодої груші обрізають на¼;
3. Зрізи необхідно обробити спеціальним складом.
Для правильної обрізки крони, верхівки саджанців обрізують в перший же рік, на наступний сезон їх вкорочують так, щоб висота стволиков була не більше 50 сантиметрів. Це дасть можливість сформувати деревця з нижніх бруньок нові пагони. Так вдасться створити правильну крону, що дозволить в майбутньому простіше доглядати за грушею.
Для виконання цих робіт необхідний секатор, дорослі рослини з товстими і міцними гілками, обрізають садовою пилкою.
Є два основних способів формування крони груші. Перший полягає в укороченні гілок, які не здатні витримати велику вагу плодів і можуть під їх масою обламатися. Другий спосіб полягає в обрізанні неправильно розміщених в кроні пагонів до підстави. Гілки, які розташовані вертикально чи спрямовані всередину крони вважаються неправильними. Їх видалення дає можливість не тільки зробити крону груші світліше, але і збереже поживні речовини, які необхідні для розвитку плодів і зростання нових пагонів.
Увага! Під час обрізання груші навесні, не варто підгодовувати дерева добривами, що містять азот. Рослина по закінченні зими тягнуть з грунту багато поживних речовин, високий вміст азоту в грунтовому розчині, погіршить смак і якість плодів.
Обрізання груші повинно проводитися, коли почнеться тепла погода, конкретні терміни залежать від кліматичних умов регіону. З цієї причини, після того як температура повітря перевищить 5 градусів тепла, і пройде ризик нічних заморозків, починають формувати дерево.
Літня обрізка груші
У літній період грушу формують з допомогою способу пинцировки, її ще називають прищипуванням пагонів. Робота полягає у видаленні точки росту на молодих пагонах, цю роботу можна проводити без якихось інструментів. Робиться це таким чином – на зайвих, молодих пагонах як можна раніше прищипують точку росту просто нігтями. В результаті, верхівка і сама гілка перестає рости, а листя продовжують виконувати фотосинтез.
Літня обрізка груші в основному починається в першій декаді червня і триває до одревесненія пагонів. Причина в тому, що пагони не повністю припиняють рости, а лише призупиняють розвиток до появи нової точки зростання. З цієї причини, потрібно раз на 10 днів перевіряти саджанці, і при необхідності повторювати процедуру.
Пінцировка дає можливість зберегти час на видалення зайвих гілок, коли буде проводитися весняна і літня обрізка. Основна маса зайвих гілок після пинцировки не зможе сильно відрости. Додатково, такий спосіб формування дає можливість реформувати листові бруньки у плодові.
Осіння обрізка груші
Груші обрізають в осінній період з моменту закінчення росту пагонів, і триває до другої декади вересня. Восени не можна сильно укорочувати гілки груші, якщо ви занадто їх скоротите, то дерево може не пережити зиму. Справа в тому, що до перших заморозків рух соків повністю не припиняється, а тільки сповільнюється. Рослина буде намагатися до початку холодів затягнути всі травми, на це будуть витрачатися речовини, призначені в якості запасу на зимовий період.
В осінній час правильно робити обрізання груші потрібно так:
1. Потрібно обрізати всі сухі, недозрівші і хворі пагони, вони скоріше всього не переживуть морози, можливо під поривами вітру вони зламаються, калічачи здорову поросль;
2. Після цього потрібно прибрати пагони, які ростуть вгору і всередину крони;
3. Невдало або неправильно розміщені гілки, можна виправити, обрізавши лише частково, тому повністю вирізують тільки пагони, які в майбутньому перешкодять розвитку гілок з плодушками. Решта можна тільки вкоротити, а повністю вирізати навесні наступного року;
4. При обрізанні гілок не можна залишати пеньки, пагони видаляють на кільце».
Віддалену деревину, осінню потрібно спалювати, інакше вони допоможуть перезимувати шкідникам і хвороботворним бактеріям, які можуть на наступний рік поширитися по всій ділянці.
На замітку
Садівники, які не мають досвіду, не знають, що формування саджанця і дорослого дерева проводиться за різними правилами. Схема їх обрізки сильно відрізняється. Приміром, висаджуючи саджанець, ви обов’язково травмуєте його коріння (нехай не при посадці, а при викопуванні сіянця з шкілки). Деревцю необхідно ростити нові гілки, і потрібно реставрувати кореневу систему. Видаливши частину гілочок після посадки, ви даєте можливість саджанцю швидше відростити коріння і отримувати з грунту потрібну кількість поживних речовин.
Щоб крона груші зростала правильно, потрібно підрізати основний стовбур. Надалі це збереже ваш час, витрачений на обрізку. Адже потрібно зрізати виключно сухі і старі пагони. Краще всього для груші вибирати пірамідальну форму крони.
Рослини віком більше 1 року, бажано обрізати не менше 2 разів на рік. Якщо груші вже 4 роки, то з’являється сенс створити 2 ярус скелетних гілок. У дерева віком понад 5 років, формування нових пагонів сповільнюється, з цієї причини вирізати їх треба акуратно, інакше можна втратити плодоносящу гілку.
Старим рослинам потрібно омолоджуюча обрізка. Вона полягає у видаленні старих пагонів, що дозволить полегшити крону, і спровокує розвиток нових пагонів, її краще виконувати на початку весни. Тільки важливо встигнути виконати роботи до розпускання бруньок. Старі груші краще, ніж молоді витримують низькі температури, але обрізку бажано виконувати при температурі не нижче 0 градусів