За цими засобами вам не доведеться йти в аптеку – більшість з них ви знайдете на будь-якому дачній ділянці. І вони можуть бути корисні при найрізноманітніших захворюваннях – від застуди до проявів артриту.
Що ви зазвичай робите, якщо ви помітили перші ознаки наближення застуди, розлади травлення або просто стали втомлюватися швидше, ніж завжди? Більшість українців відправляються прямо в аптеку, минаючи при цьому кабінет лікаря. Але аптечні засоби, які ви купуєте без рецепта і приймаєте без призначення лікаря, інколи приносять більше шкоди, ніж користі. На щастя, є і натуральні варіанти. Багато хто зі звичних дачних рослин здатні не тільки порадувати око, але і поправити здоров’я. При цьому деякі з них містять найбільше корисних речовин в кінці літа і початку осені. Якщо ви хочете зміцнити імунітет і рідше заходити в аптеку, спробуйте виростити, зібрати і зберегти на зиму ці природні ліки.
ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ НА ДАЧІ
ШИПШИНА
Плоди шипшини давно відомі своїми лікувальними властивостями. Вважається, що відвар з шипшини допомагає при розладах шлунка і запорах. Він рекомендується навіть при остео – та ревматоїдному артриті. Справа в тому, що в екстракті шипшини містяться речовини, які знімають запалення і попереджають пошкодження суглобів. Крім того, плоди багаті вітаміном С і завдяки цьому можуть стати відмінним підмогою при застуді.
ЯК ЗІБРАТИ?
Стиглі плоди шипшини можна збирати в кінці літа – початку осені, але краще всього почекати до перших морозів.
ЯК ПРИГОТУВАТИ?
Зваріть сироп з 1 кг плодів шипшини і 1 кг коричневого цукру, процідіть – пийте по 1 ч. л. в день.
ОЖИНА – КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ
Ягоди дозрівають в кінці літа, це справжнє джерело антиоксидантів. Але не забувайте і про листі ожини – вони відомі своїм антимікробну і в’яжучу дію, а завдяки цьому відмінно допомагають у лікуванні хворого горла, різних виразок, а також діареї. Останнім часом вчені говорять і про те, що ягоди ожини можуть стати засобом профілактики раку легенів і товстої кишки.
ЯК ЗІБРАТИ?
Ожина дозріває в кінці серпня – початку вересня. В цей же час можна збирати і сушити листя.
ЯК ПРИГОТУВАТИ?
Ягоди краще всього їсти свіжими або заморозити. А листя промийте, висушіть, помістіть в паперовий пакет. Заваріть (1 ст. л. на склянку окропу), процідіть, полощіть горло при застуді, промивайте ранки в порожнині рота.
ЛІСОВИЙ ГОРІХ
Рослинні речовини проантоціанідини, які містяться в горіхах, – найсильніші антиоксиданти, за силою впливу майже в 20 разів випереджають вітамін С. Вони зміцнюють стінки судин, знижують тиск і служать засобом профілактики серцево-судинних захворювань. У листі горіха вчені виявили елементи, які володіють загоюючою дією. Приготуйте з них чай, який прискорить процес відновлення після травм і операцій.
ЯК ЗІБРАТИ?
Збирати плоди і листя потрібно в кінці літа – початку осені. Важливо, щоб у момент збору горіхи і листя були свіжими.
ЯК ПРИГОТУВАТИ?
Їжте горіхи сирими або висушіть в темному, добре провітрюваному приміщенні. З’їжте жменю горіхів і яблуко між сніданком і обідом – білок і клітковина дадуть відчуття ситості.
ГЛІД – КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ
Це рослина використовувалося для лікування серцевих захворювань з I століття нашої ери. А дослідження 2008 року довели, що листя і плоди глоду дійсно покращують роботу серця. Натуропати рекомендують глід для лікування ангіни і зниження холестерину.
ЯК ЗІБРАТИ?
Листя глоду збирайте з кінця травня і протягом усього літа, а плоди набувають максимум корисних речовин після перших морозів.
ЯК ПРИГОТУВАТИ?
Промийте листя і плоди, висушіть. Залийте окропом 2 ст. л. подрібненого листя і кілька ягід глоду.
КРОПИВА – КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ
Цей колючий бур’ян – джерело вітамінів. Аскорбінова кислота, вітаміни К, Е і В, а ще залізо, магній, мідь, кальцій… Кропива дозволяє нормалізувати роботу організму в цілому, покращує згортання крові і володіє протизапальною дією – її використовують для загоєння ранок і навіть при внутрішніх кровотечах.
ЯК ЗІБРАТИ?
Корисніше всього кропива навесні, але навіть в серпні вона зберігає лікувальні властивості. Надіньте рукавички і нарвете самі свіжі пагони, висушіть, відокремте листя від стебел.
ЯК ПРИГОТУВАТИ?
Заваріть (1 ст. л. на склянку окропу, дайте настоятися, процідіть. Протирайте ранки, змочуйте забої або приймайте всередину для зміцнення організму.
ЖИВОКІСТ – КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ
Живокіст ще в давнину застосовували як засіб для зрощення кісток при переломах, лікування ран. Живокіст лікарський містить алантоїн – речовина, що має протизапальну і навіть протипухлинною дією. Найчастіше використовується для приготування мазей і відварів, які загоюють рани, садна і порізи.
ЯК ЗІБРАТИ?
Живокіст любить вологу, тому швидше за все ви знайдете його в канавах, ярах, поблизу водойм. Цвіте живокіст лікарський в травні і червні, але збирати його потрібно восени, коли наземна частина зів’яне, для лікування використовується корінь.
ЯК ПРИГОТУВАТИ?
Висушений корінь подрібніть в ступці з невеликою кількістю теплої води, загорніть в марлю, прикладіть до ураженого місця.
БУЗИНА ЧОРНА – КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ
З її квіток готують відвари, які мають антибактеріальні та потогінні властивості. Саме тому вони допомагають при застуді, ангіні і грипі.
ЯК ЗІБРАТИ?
Лікувальну чорну бузину важливо відрізняти від отруйної червоною. Бузина чорна цвіте в червні і липні (червона – в травні), квітки – жовтувато-білі (у червоній – зеленуваті), ягоди – чорно-фіолетові (у червоній – яскраво-червоні).
ЯК ПРИГОТУВАТИ?
Залийте склянкою гарячої води 1 ст. л. квіток бузини чорної, доведіть до кипіння і тримайте на повільному вогні 15 хвилин. Процідіть, пийте по 1/2 склянки 2-3 рази в день перед їжею.