Усім відомо, що самий головний десерт літнього сезону — стиглий соковитий кавун. Його аромат і смак відразу нагадують нам про теплу пори року. Ми детально розібрали нагальне питання про те, як правильно вибрати кавун. Адже він — самий головний десерт літнього сезону і його насичений смак має зігрівати вам душу аж на рік вперед!
Як правильно вибрати кавун
Один з найпопулярніших методів визначення стиглості кавуна ми всі мали щастя спостерігати — постукування.
Кажуть, що «правильний» кавун при простукуванні повинен дзвеніти, але ось що означає дзвінкий звук — ніхто точно відповісти не може. Думки дві, і вони повністю протилежні одна одній. Так що, повинен кавун бути дзвінким чи ні, зрозуміти складно, тому ми вдаємося до наступних «симптомів» солодкого кавуна:
• Якщо кавун здавити, він видасть легке потріскування.
• Жовта пляма на боці ягоди — обов’язковий критерій. Розмір має значення! Чим більша пляма, тим солодше кавун.
• Лапи в бій, хвіст трубою! «Хвостик» плоду — показник його якості, він повинен бути помірно сухий і жовтенький.
• Справжні кавуни не тонуть.
• Цілий і неушкоджений. Не забувайте, що продаж розрізаних або надрізаних кавунів офіційно заборонений. Через пошкоджені зони в плід можуть проникати різні мікроорганізми, заражаючи продукт.
• Зустрічають по одягу — чим контрастніше смужки на кавуні, тим якісніше буде його смак.
• Більше — не значить краще. Дуже велика ягода навряд чи буде солодкою.
• Знай своє місце! Не варто нехтувати вибором місця, де ви будете купувати кавун — ягоди дихають і вбирають в себе навколишнє повітря, так що перспектива у кавуна, що лежав біля курної дороги не сама блискуча.
Як визначити нітратний кавун?
Кавуни
Для стимуляції росту овочів, фруктів і ягід, у сільському господарстві часто використовують хімічні добрива, які утворюють у плодах калійні солі. Самі по собі нітрати нешкідливі, але в людському організмі в процесі метаболізму вони утворюють недоокислені азотнокислі солі, які пошкоджують клітини і ДНК, викликають мутації клітин і пухлинний ріст.
.Ягода, «нагодована» нітратами, сама про це каже:
• У першу чергу, це надто насичений червоний колір з невеликим фіолетовим відтінком.
• Перевірка водою. Якщо розтерти натуральний кавун в склянці води, вона стане каламутною, нітратний офарбить її в червоний або рожевий колір.
Попереджений — значить озброєний! Озброєний і готовий до полювання за самими соковитими кавунами цього літа.