Гарна посуд коштує зовсім не дешево, і, звичайно, нам хочеться, щоб вона прослужила якомога довше. Але часто ми навіть не підозрюємо, що знищуємо посуд своїми руками, і від неправильного використання вона псується набагато швидше. Наводимо 10 ситуацій, які найчастіше відбуваються на кухні.
ЗАЛИВАЄМО СКОВОРОДУ ХОЛОДНОЮ ВОДОЮ
Ніколи не занурюйте гарячу каструлю в холодну воду. З-за великої різниці температур відбувається термальний шок. Це веде до деформації країв, дна посуду і появи тріщин. Якщо дно сковороди або каструлі деформувалося, вона перестане бути стійкою, що так незручно і небезпечно. Деформація може також призвести до відшарування антипригарного покриття.
ПЕРЕГРІВАЄМО ПОСУД З АНТИПРИГАРНИМ ПОКРИТТЯМ
Використовуйте тільки середній або слабкий вогонь для посуду з тефлоновим або керамічним антипригарним покриттям. Високі температури з часом руйнують покриття, і антипригарний посуд починає виділяти шкідливі випари, які шкідливі для здоров’я. Чули про симптоми полімерного грипу? Також його називають “тефлоновим”.
ДОДАЄМО СІЛЬ В ХОЛОДНУ ВОДУ
Ви коли-небудь помічали на дні каструлі з нержавіючої сталі білі цяточки, які неможливо відмити? Вони з’являються від солі, яку іноді додають відразу в холодну воду під час варіння макаронів, наприклад. Сіль в холодній воді погано розчиняється і просто осідає на дно, залишаючи білясті розводи. Більше так не робіть сипте сіль вже в киплячу воду.
ЗАМОЧУЄМО ПОСУД ІЗ ЧАВУНУ І ДЕРЕВА
Такий поширений спосіб миття посуду не годиться для чавунних сковорідок, дерев’яних обробних дощок чи лопаток. Дерев’яні приналежності просто розмокнуть і можуть розклеїтися. А замочування чавунного посуду призведе до того, що зруйнується її захисний шар (жирову або масляну прошарок чавунного посуду, яка запобігає виріб від іржі і пригорання). Чавун просто почне іржавіти.
ВИКОРИСТОВУЄМО КАМ’ЯНІ АБО СКЛЯНІ ОБРОБНІ ДОШКИ
Дошки зі скла, мармуру або граніту виглядають дуже стильно і професійно, їх зручно мити, але, на жаль, вони можуть затупити ваші ножі. Тому, якщо ножі у вас хороші, і ви ними дорожите, використовуйте краще дерев’яні або пластикові дошки.
ГОТУЄМО КИСЛУ ЇЖУ В АЛЮМІНІЄВІЙ КАСТРУЛІ
Ніколи не готуйте кислі томатні супи чи винні соуси в алюмінієвій або чавунному посуді. Кислота буде вступати в реакцію з металом і просто зіпсує смак страви. Якщо плануєте тушкувати або варити щось кисле протягом тривалого часу, то вибирайте кераміку, емаль, або інший матеріал, не реагує на кислу їжу.
НЕПРАВИЛЬНО ДОГЛЯДАЄМО ЗА ПОСУДОМ З АНТИПРИГАРНИМ ПОКРИТТЯМ
Коли миєте посуд з антипригарним покриттям, не використовуйте ніяких абразивних матеріалів: металічних спонжей і очищувальних паст. Вони просто подряпають матеріал.
НЕПРАВИЛЬНО ЧИСТИМО ЧАВУН
Не використовуйте засіб для миття посуду, відмиваючи чавун, оскільки мило руйнує жир, а пористий чавун, як відомо, покритий тонким захисним шаром жиру, який повинен ставати з часом тільки краще. Однак, цю проблему можна легко вирішити, просто змастивши ще раз чавунну сковороду рослинною олією з обох сторін. Змастили? Покладіть в духовку (350 градусів) приблизно на годину.
НЕПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАЄМО ПОСУД
Прилади ножі та інші пристосування легко псуються і дряпаються, якщо постійно стикаються один з одним. Щоб таких проблем не виникало під час зберігання, прокладаючи їх паперовими або кухонними рушниками. Щоб не дряпалися ножі, купіть магнітну планку на стінку або дерев’яну підставку, яка буде їх захищати. А дерев’яні лопатки і ложки краще зберігати у відкритій підставці, їм потрібна хороша вентиляція.
ПОКЛАДАТИСЯ В УСЬОМУ НА ПОСУДОМИЙНУ МАШИНУ
Нескінченно довгий список зіпсованих речей з’являється з-за дуже високої температури в посудомийній машині. Тому залиште посудомийку для тарілок і чашок, а інші речі мийте руками.
Не можна мити: Чавунний посуд, все алюмінієве, хороші ножі, дерев’яні лопатки і обробні дошки, мідний посуд, речі з м’якого пластику, посуд з срібними або золотими деталями, кришталь, китайський фарфор, керамічну і олов’яну посуд.