Свіжа полуниця — виключно літні ласощі. Яскрава, соковита, ароматна, вона пахне червнем і сонцем, яке увібрала в себе по крапельці. Іноді так хочеться продовжити це сонце і це літо, пригоститися солодкою ягодою, скажімо, в січні. Як бути тоді?
Є, звичайно, магазинна заморожена полуниця. Вона лежить у великих холодильниках — одна на вагу, інша в упаковках. Але ці ягоди зовсім несмачні. Вони пахнуть фреоном та іншою синтетикою, при розморожуванні втрачають форму і залишки соку, а пиріг можуть зіпсувати, якщо розкиснуть в тісті.
Є чудовий вихід з цієї неприємної ситуації. Ти, як добра господиня, можеш заморозити ягоди сама, а головне — зробити це швидко і вправно. Тоді навіть посеред зими ти і твої домочадці зможуть пригоститися стиглою і запашною ягодою, немов щойно зірваної з грядки.
У цій нехитрій справі тобі напевно знадобляться поради наші, по заморожуванні ягід. Залишай сторінку в закладках — і вперед!
Як заморозити полуницю
Вибір полуниці
Для початку вибери гарні ягоди. Вони повинні бути стиглі, але не переспілі. Щільні, сухі ягоди з темно-червоною м’якоттю піддаються заморожуванню найкраще. Дрібна полуниця промораживается краще і швидше, та й смак у неї більш насичений.
Підготовка полуниці
Перебери ягоди і видали всі неякісні. Краще заморозити менше, ніж зіпсувати всю партію підгнилою ягодою. Ягоди бажано не мити, але чистоту полуниці з ринку ніхто гарантувати не може, так що краще обдавши полуницю окропом. Не перетримуй її під водою, щоб вона не засмутилася.
Плодоніжки не видаляй, щоб ягода залишалася герметично закритою і зберегла всі корисні вітаміни. Висип полуницю в миску, акуратно промий і розклади в один шар, щоб вона просохла.
Підготовка посуду
Найкраще заморожуються ягоди в одноразових пластикових лотках з магазину. Для цієї мети можна використовувати будь-які пластикові ємності аж до відерець з-під морозива і обрізаних пластикових пляшок.
ЗАМОРОЖУВАННЯ
Перший спосіб заморожування самий загальновідомий. Вклади промиті і сухі ягоди в лоток в 1 або 2 шари, потримай в морозилці добу. Після повного проморожування ссыпь полуницю в дерев’яні або картонні коробки і прибери на тривале зберігання.
Другий спосіб дає саму солодку полуницю. Справа в тому, що в процесі зберігання полуниця втрачає форму і трохи смак. Тому можна пересипати її цукром.
Візьми 300 г дрібного цукрового піску або цукрової пудри на кожен 1 кілограм полуниці. Шарами викласти в лотки очищену від плодоніжок полуницю, пересипаючи її цукром.
Постав лотки в холодильну камеру на 2-3 години, щоб полуниця отстоялась і дала сік. Переклади полуницю з цукром в лоток, який буде використовуватися для тривалого зберігання, і залий отриманим соком.
Останній спосіб найбільш неформатний. Він передбачає пюрированіє полуниці. Підготовлену до заморожування полуницю потовчи або швидко перетвори в пюре за допомогою блендера. Залий отриману масу у пластикові лотки і ставимо в морозилку.
Для того щоб в морозилку помістилося як можна більше пюре, дістань його з лотків після заморозки і загорни в харчову плівку. Цей спосіб найкраще підходить для «слабкої» переспілої полуниці.
Ось такі зручні способи заморожування яскравою літньої ягоди. Вибери самий зручний і скористайся ним, щоб одного разу холодним зимовим днем приготувати м’який, запашний полуничний пиріг або заварити чашку солодкого суничного чаю.