Сушіння є одним з найдавніших способів консервування овочів та фруктів, яким користуються не лише люди, але й деякі тварини. І це не випадково. Адже сушені фрукти і овочі є джерелом необхідних організму вітамінів і мікроелементів. Саме тому сушка є одним з найбільш корисних і екологічно чистих методів приготування їжі і заготівлі продуктів. До найбільш популярними продуктами, приготованими даним способом, відносяться сухі яблука, груші, сливи та абрикоси, продавані бабусями на «компот». Сухий кріп, петрушка і гриби, відмінно урізноманітнюють зимові види перших і других страв. З тих, що продаються в магазинах сухих продуктів, останнім часом особливу популярність придбали сухі банани, завжди користувався попитом чорнослив. З курагою справа йде складніше, так як не всі види цього сушеного фрукта однаково корисні для організму, але про це пізніше. Сушені овочі зараз найчастіше можна знайти в складах приправ, супів швидкого приготування і в сухих кормах для тварин.
Спосіб приготування
Сушать овочі та фрукти на сонці, а також в спеціальних пристосуваннях для штучної сушки. Але найчастіше поєднують перший і другий методи. Комбінований метод сушіння дозволяє зберегти велику кількість поживних речовин в продуктах, заготовлених про запас і уникнути їх швидкого псування міллю.
Для сушіння вибирають добре провітрюване місце під навісом (це охоронить від псування продукти у разі короткочасного дощику). З дерев’яних рейок виготовляються каркаси, на які потім натягується сітка (можна використовувати антимоскітну) і закріплюється за допомогою кнопок або цвяхів.
Після цього на спеціальну підвісну конструкцію, закріплену під навісом, ставлять на просушку попередньо подрібнені овочі і фрукти на підготовлених рамах з сітками.
Замість таких рам іноді використовують підноси, але вони підходять не для всіх овочів і фруктів, так як в деяких випадках особливо соковиті продукти можуть почати псуватися через брак доступу повітря.
Після повного висихання фруктів і овочів їх злегка прогрівають у духовці, для профілактики появи різної живності. А після вже зсипають у трилітрові банки і закривають кришками. За зиму один або два рази переглядають заготовки і для профілактики злегка просушують їх знову в прочиненими теплій духовці. Але не в гарячій печі, рука повинна витримувати температуру!
Як правильно вибрати сухофрукти?
Якщо самі не займаєтеся сушінням овочів та фруктів, варто взяти на замітку деякі рекомендації. Ознаки якісного продукту:
- Сухофрукти виглядають дещо темніше свого звичайного кольору. Абрикоси і груші набувають коричневий колір.
- Сухофрукти не липнуть до рук, мають приємний природний запах.
- Немає слідів цвілі і наявності слідів проживання живності.
Сухі абрикоси золотистого кольору, які часто можна знайти на прилавках супермаркетів і ринків, попередньо окуриваются сіркою, і тому не можуть вважатися повністю натуральним і екологічно чистим продуктом!
Корисні властивості засушеных фруктів і овочів
Сухі фрукти і овочі зберігають більшу частину вітамінів і інших корисних речовин, які містяться у свіжих овочах і фруктах. Такі продукти добре допомагають при авітамінозах, депресіях, анеміях, серцевих хворобах, є відмінними джерелами природних вітамінів у зимовий час року.
Наприклад, для зміцнення серця дуже корисна курага, родзинки. Яблука і особливо, сухі яблучні кірки допоможуть при підвищеному внутрішньочерепному тиску і набряках, суха зелень – відмінний джерело магнію, необхідний для зміцнення нервової системи. Сухі овочі та фрукти часто використовуються в тривалих походах і експедиціях в тандемі з білковими продуктами.
Небезпечні властивості засушеных фруктів і овочів
Не варто забувати, що сухі овочі та фрукти містять всі речовини в особливо концентрованому вигляді. Тому слід враховувати, що, з’їдаючи близько 100 грамів сушіння, Ви отримуєте поживних речовин в 5 разів більше, ніж міститься у свіжих продуктах.
Тому сухофрукти можуть бути протипоказані діабетикам з-за високого рівня глюкози, а алергіки повинні бути особливо уважні до сухих овочів і фруктів, особливо до тих, які у великій кількості у них можуть викликати алергію.
Людям із захворюванням шлунково-кишкового тракту, бажано, вживати сухофрукти у відвареному вигляді.
Для того щоб звести до мінімуму шкоду від вживання сухих овочів і фруктів, сушку перед вживанням бажано замочувати у воді, щоб вона відновила свій первісний запас вологи.