Збирайте чистотіл
Зараз хороший час для збору чистотілу, який стане в нагоді в боротьбі з садово-огродніми шкідниками.
Рецепт від колорадського жука: у відро води додайте склянку хлористого кальцію, 10-15 подрібнених рослин чистотілу, настоюйте добу, після чого процідіть. В отриманому настої розчиніть 40 грамів рідкого мила. Стане в нагоді чистотіл і на клумбах, – гладіолуси і тюльпани будуть менше хворіти, якщо грунт під ними замульчувати рубаною зеленню чистотілу.
У вашому саду завелися кроти й миші? Розкладіть висушений чистотіл між плодово-ягідними деревами і чагарниками, його запах відлякує гризунів
ДОБРИВО ТА ЗОЛА З КРОПИВИ
Скосіть кропиву і потримайте її кілька годин на сонці. Потім складіть у пластикові або дерев’яні ємності (наприклад, в бочку), залийте настояною водою, а для посилення ефекту бродіння можна додати банку старого варення.
Щодня ретельно перемішуйте отриману субстанцію, і через два тижні цінне добриво буде готово. Одержаний кропив’яний настій – прекрасний засіб для всіх рослин, квітів, плодово-ягідних дерев. Виняток становлять квасоля, цибуля і часник, цим рослинам добриво з кропиви не підходить.
Якщо кропиви багато, то її можна висушити й спалити. Отримана зола, за вмістом азоту і калію буде в кілька разів перевищувати деревну.
У народі кропиву називають «рослинним м’ясом», так як в ній міститься більше всього білка. Рослину заготовляють про запас, висушують і подрібнюють. На наступний рік, отриманий порошок буде найкращою підгодівлею для розсади.
Особливо цінні харчові властивості у молодої кропиви. У її листі вдвічі більше аскорбінової кислоти, ніж у ягодах чорної смородини, а вміст каротину вище, ніж у моркві, обліписі і щавлі. Не втрачайте час, щоб зварити борщ, приготувати смачний і корисний салат, спекти пироги з цієї чудової рослини.