У нашому сучасному світі дуже багато спеціальних чистячих засобів, які допомагають кожній господині тримати в чистоті дім. Але, на жаль, у цих універсальних засобах міститься велика кількість хімії, яка не тільки вбиває бактерії, але і згубно впливає на здоров’я людини. Прекрасною альтернативою хімікатів можуть стати старі «бабусині» засоби, які обов’язково є вдома у кожної господині.
Ми розповімо вам про декілька способів, як відмити духовку від застарілого жиру і нагару в домашніх умовах, а також це допоможе вам заощадити гроші на побутовій хімії.
Перше, що потрібно пам’ятати — це те, що якщо ви хочете уникнути трудомісткого очищення, то потрібно привчити себе витирати духову шафу після кожного готування вологою ганчіркою. Адже присохлі шматочки їжі значно складніше відчистити, ніж свіжі плями. До того ж під час повторного нагрівання жир стає тягучим, важкорозчинним і намертво приклеюється до противням і стінок.
Засоби, які допоможуть впоратися з пригорілим жиром, знайдуться в кожному будинку: господарське мило, кам’яна сіль, сода, оцет, нашатирний спирт, лимон, вугільна кислота і навіть розпушувач для тіста.
- Найпростіший спосіб — це очищення парою, принцип той же, що і в духовках з гідролізом. Налийте на деко 1 літр води з додаванням одного ковпачка FAIRY або GALA. Доведіть температуру до 150 С вода буде випаровуватися і поступово розчиняти жир. Після закінчення 30 хв відкрийте дверцята і просто витріть всі поверхні вологою ганчіркою, розм’якшений жир відмиється легко. Якщо після цієї процедури не все выдмилось, тоді спробуйте скористатися одним з описаних нижче способів.
- Вплив нашатирним спиртом. Нанесіть нашатир на забруднені ділянки, залиште на 12 годин, зішкребіть весь нагар ганчіркою, змоченою в теплому розчині миючого засобу. Або другий, не менш ефективний варіант: наповніть водою деко, прогрійте духовку до 100 градусів. Почекайте, поки вода закипить, вимкніть, а на верхню решітку помістіть ємність з нашатирним спиртом, через 12 годин жир і нагар легко змити тією ж водою з нашатирем, додавши в неї ковпачок миючого засобу. Помийте духовку цим складом, коли жир буде відмитий, видаліть залишки миючого засобу вологою ганчіркою.
- Дивний, але дієвий метод це прожарювання на деку кухонної солі. Насипте кухонну сіль на полички і в дека, прогрівайте духовку до тих пір, поки сіль не пожовтіє, після цього вимкніть прилад. Мінерали з кухонної солі розм’якшують забруднення і роблять їх більш пористими. Коли температура всередині опуститься стінки, листи і дверцята легко відмиються теплою водою з додаванням засобу для миття посуду.
- Кам’яна сіль і вугільна кислота. Потрібно зробити насичений сольовий розчин з додаванням вугільної кислоти (вода — 0,5 л, пачка солі, щіпка у. кислоти), на дно прогрітій до 200 градусів духовки помістіть ємність з розчином і прогрівайте ще 30 хв. Коли прилад охолоне, гарненько помийте всередині гарячою водою з додаванням миючого засобу.
- Господарське мило частенько використовують для миття різних поверхонь, у нашому випадку – це теж чудовий помічник. Потрібно всього лише натерти половину шматка мила на крупній тертці і висипати в миску з гарячою водою, коли стружка розчиниться, перемішайте і помістіть в розігріту до 200 градусів духовку, томіть розчин 30-40 хв. Луг господарського мила ефективно розм’якшує навіть застарілі жирові відкладення. Остиглу духовку помийте кілька разів чистою водою і залиште на деякий час, щоб запах мила остаточно вивітрився.
- Харчова сода добре підійде для чищення емальованих поверхонь і скла в дверцятах духової шафи. Крім того, що сода добре справляється з жиром і кіптявою, вона вбирає в себе неприємні запахи. Додайте соду трохи води, отриману кашку губкою нанесіть на внутрішню поверхню духовки, листи і решітки і злегка втріть. Через годину, коли сода зруйнує жирові відкладення, змийте кашку шорсткою губкою.
- Оцет столовий у нерозведеному вигляді наносять на всі частини духової шафи, через кілька годин змивають засіб звичайною водою. Оцет не шкодить емалі, зате чудово розчиняє забруднення.
- Розпушувач тіста виявляється можна використовувати не тільки для солодких булочок, він так само чудово руйнує жир і нагар. Для чищення духовки знадобиться 5-6 пакетиків розпушувача, його наносять на вологі стінки і залишають до тих пір, поки бруд не зіб’ється в грудочки, які видаляють твердою щіткою.
- Господарське мило плюс сода, оцет. Бабусин засіб, який не тільки легко відмиває емаль, але і відмінно очищає скло, решітки та форми для випічки. Засіб готується з склянки оцту, 100 гр соди і половини бруска господарського мила, натертого на крупній тертці. Нанести засіб на забруднену поверхню і змити через 2 години. Після використання цього засобу духова шафа стане ідеально чистою і блискучою, а неприємний запах вивітриться через кілька годин.