Рисова дієта – це жорсткий раціон харчування, який може бути використаний з метою позбавлення від зайвих кілограмів, а також для лікування різних захворювань. Програма схуднення за допомогою рису була створена ще в 1939 році. Її цілями були: лікування ожиріння, лікування захворювань нирок, нормалізація підвищеного артеріального тиску, боротьба з цукровим діабетом. Меню рисової дієти передбачає обмеження солі і цукру, за рахунок чого запускаються процеси жиросполюванню в організмі.
Відгуки людей, які випробували на собі рисову дієту, свідчать про те, що вона є дуже ефективною і дозволяє скинути за 30 днів до 14 кг.
У чому користь даної дієти?
.З допомогою рисової дієти від зайвої ваги позбавляються не тільки жінки, але і чоловіки, причому різного віку. Рис однаково корисний обом полам, про це люди знали ще з давніх часів. На 80% крупа складається з складних вуглеводів, і лише на 8% з білка. У рисі немає глютену, який дуже часто провокує алергічні реакції організму. Мало в крупі клітковини (не більше 3%), тому вона ідеально підходить для зниження ваги.
.Завдяки рисової дієти можна привести в норму роботу нервової системи, так як він багатий на вітаміни групи В. За рахунок лецитину з рису, можна простимулювати роботу головного мозку. Рис є відмінним абсорбентом, який вбирає в себе всі шкідливі речовини, виводить з організму надлишки рідини, прискорює метаболізм і тим самим запускає процес активного жироспалювання.
Безперечна користь рисової дієти зводиться до таких пунктів:
.Рис має низьку калорійність. Вживання його в їжу дозволяє надовго залишатися ситим, незважаючи на обмеження в меню.
.Рис здатний вбирати в себе не тільки зайву воду, але і шкідливі речовини, м’яко виводячи їх назовні. У підсумку, кишечник буде очищено без застосування клізми.
.В рисі багато корисних мікро – і макроелементів, серед яких: фосфор, магній, цинк, марганець, селен, залізо та кальцій. Тому рисова дієта дозволить наситити організм потрібними йому компонентами.
.У складі рису присутня така речовина, яка дозволяє обволікати шлункову стінку, створюючи на його внутрішній поверхні захисну плівку. Це властивість рису необхідно тим людям, які страждають від підвищеної кислотності шлункового соку та від гастриту.
.У рисі міститься наступний набір вітамінів групи В: тіамін (В1), рибофлавін (В2), нікотинова кислота (В3), вітамін В6. Крім того, в крупі присутні амінокислоти, які необхідні клітинам організму для поділу. Є в рисі білок, але його не багато – не більше 7-8%. Крупа не містить клейковини, яка присутня практично у всіх інших злакових культурах.
Корисні якості рису обумовлюються також наступними компонентами його хімічного складу:
.Лецитин. Ця речовина необхідно для нормальної роботи головного мозку.
.Олігосахариди, що дозволяють налагодити роботу кишечника.
.Калій, що виводить зайву рідину з клітин і сіль.
.Гамма-аминмасляна кислота. Вона дозволяє привести в норму підвищений артеріальний тиск.
.Калорійність рису на 100 г складає 323 ккал.
Правила рисової дієти
Рисова дієта передбачає дотримання наступних правил:
.Ранок обов’язково повинен починатися з прийому рису. Його готують згідно з вказаною в дієті рецептом.
.Перед тим як приступити до чергового прийому їжі, потрібно за півгодини до цього процесу випити склянку води. Наступного разу взяти рідину можна буде через годину після їжі. Це правило потрібно дотримувати для того, щоб не чинити негативного впливу на здатність рису вбирати токсини.
.За день потрібно випивати не менше 1,5 л води, так як рис має властивість кріпити стілець.
.Від вживання солі краще відмовитися зовсім, або звести її кількість в раціоні до мінімуму.
.Для поліпшення смаку страв не можна доповнювати їх майонезом і різними соусами. З цією метою можна використовувати тільки рослинну олію.
.Щоб разом із шкідливими речовинами з організму не виводився калій, потрібно під час дієти вживати продукти, в яких він присутній. Це можуть бути яблука, гарбуз, ізюм.
.Перед тим як приступити до дієти, краще заздалегідь підготуватися. Для цього протягом двох днів до початку дієти, слід вживати в їжу по 3-4 ложки рису. Робити це треба на голодний шлунок.
Жорстка рисова монодієта на 3 дні
Якщо дотримуватися жорсткої рисової дієти, то за 3 дні вдасться скинути 2-4 кг зайвої ваги. Однак, захоплюватися такою програмою схуднення не варто. Повторити її можна буде не раніше, ніж через 30 днів. В іншому випадку таке різке обмеження в меню загрожує виснаженням організму, з втратою не жирової, а м’язової тканини.
Монодієта на 3 дні передбачає дотримання наступних рекомендацій:
.Рис для приготування страв треба брати бурий. На 1 день потрібно близько 400 г сирої крупи.
.Рис відварюють у воді до повного розм’якшення.
.Отриманий обсяг слід розділити на п’ять порцій.
.Рис під час готування і під час вживання в їжу не солять, не додають до нього спеції і приправи.
.Якщо відчуття голоду стає нестерпним, то дозволяється з’їсти два яблука. Перевагу слід віддавати плодам зеленого кольору.
.У день необхідно випивати не менше 2 літрів чистої води. Можна також пити зелений чай, але цукор в нього додавати не слід.
.Якщо людина займається спортом, то під час дієти тренування не повинні бути дуже інтенсивними.
Меню на 3 дні
Перший день:
.Сніданок: порція рису без солі з додаванням цедри лимона + зелене яблуко.
.Обід: 150 г салату з свіжих овочів із заправкою з лимонного соку, але без масла + тарілка овочевого бульйону без солі + порція вареного рису з зеленню і чайною ложкою оливкової олії.
.Вечеря: порція рису + відварна морква + овочевий бульйон.
Другий день:
.Сніданок: рис з чайною ложкою знежиреної сметани і зеленню + апельсин.
.Обід: порція рису + варені овочі.
.Вечеря: рис + парові овочі.
Третій день:
.Сніданок: рис з корицею + грейпфрут.
.Обід: рис + 150 г тушкованих грибів + салат зі свіжими овочами з заправкою з оливкового масла (чайна ложка) + овочевий бульйон (200 мл).
.Вечеря: відварений рис + парові брокколі (150 г) + овочевий бульйон.
Щадна рисова дієта на 7 днів
Якщо є бажання протриматися на рисовій дієті більше 3 днів, то варто вибирати щадний варіант позбавлення від зайвої ваги. Програма розрахована на тиждень і крім рису передбачає вживання в їжу певних продуктів. Це дозволить зробити раціон більш збалансованим і легше перенести обмеження в їжі.
Рис, потрібно варити, його вживання в їжу можна поєднувати з таким набором страв, як:
.Овочеві салати з зеленню;
.Нежирна риба і м’ясо;
.Свіжі соки;
.Свіжі фрукти.
Важливо під час семиденної програми схуднення дотримуватися наступних рекомендацій:
.Всі страви слід готувати тільки на парі або варити.
.За день потрібно приймати їжу не рідше 5-6 разів. При цьому порції повинні бути невеликими.
.Пропорція рису і фруктів: 0,5 кг до 0,2 кг. Якщо мучить голод, то кількість фруктів можна довести до 0,5 кг.
.Сіль або інші приправи до рису додавати не можна.
.Обов’язково 1 раз в день потрібно з’їсти продукт, що містить кислоту. Це може бути апельсин, яблуко, лимон, ягоди.
.Не можна забувати про достатньому надходженні в організм чистої води. В день потрібно випивати не менше 2 літрів рідини. Також дозволяється пити зелений чай, але його не можна підсолоджувати.
Меню на 7 днів
Перший день:
Сніданок. На сніданок відваріть 60 грам рису. Для смаку можна додати лимонний сік. На десерт одне яблуко і зелений чай або настій з трав.
Обід. На обід бульйон овочевий салат до 150 грам та 60 грам відвареного рису. Для смаку можна додати чайну ложку рослинної олії і трохи зелені.
Вечеря. На вечерю зваріть собі овочевий бульйон і відваріть 60 г. рису. До рису додайте овочів, наприклад, моркви або кабачків, приготованих на пару.
Другий день:
Сніданок. На сніданок 60 г. відвареного рису з нежирної сметаною. І один грейпфрут.
Обід. На обід овочевий бульйон і 60 г. відвареного рису. Варені овочі. Зваріть подвійну порцію, тому що те ж саме буде і на вечір.
Вечеря. На вечерю теж саме, що і в обід
Третій день:
Сніданок. На сніданок одна груша і 60 г. відвареного рису. Для смаку посипте рис корицею.
Обід. На обід овочевий бульйон і 60 г відвареного рису. А також смажені гриби, обсягом не більше 150 г. Гриби слід смажити на оливковій олії.
Вечеря. На вечерю-овочевий бульйон і 60 г. відвареного рису. І порція брокколі, приготована на пару.
Четвертий день:
Сніданок. На сніданок фруктовий салат і 60 г. відвареного рису з молоком.
Обід. На перше овочевий бульйон, на друге 60 г. відвареного рису. Також редис і морква, приготована на пару.
Вечеря. На вечерю-овочевий салат і 60 г. відвареного рису. І трохи соняшникового насіння.
П’ятий день:
Сніданок. На сніданок 60 г. відвареного рису з родзинками. І півсклянки йогурту.
Обід. На обід овочевий бульйон і 60 г. відвареного рису з зеленню. І трохи овочів, приготованих на пару.
Вечеря. На вечерю-овочевий бульйон і 60 г. відвареного рису з покришеними волоськими горіхами. І трохи шпинату, приготованого на пару.
Шостий день:
Сніданок. На сніданок 60 г. відвареного рису з кількома волоськими горіхами і ягодами інжиру. І одне яблуко або грушу.
Обід. На обід овочевий бульйон і трохи овочів у сирому вигляді. І, звичайно ж, 60 г. відвареного рису.
Вечеря. На вечерю-овочевий бульйон і 60 г. відвареного рису. Рис додайте 1-2 столові ложки сметани. А також пару яблук або груш.
Сьомий день:
Сніданок. На сніданок 60 г. відвареного рису і одне яблуко або грушу. Для смаку, можете до рису додати трохи лимонного соку або меду.
Обід. На перше овочевий бульйон і 100 г. зеленого салату. На друге 60 г. відвареного рису. І на десерт квасолю і помідори, зварені на пару.
Вечеря. На вечерю-овочевий бульйон і 60 г. відвареного рису з однією чайною ложкою оливкової олії. До рису можете додати кілька оливок і базиліка. На десерт трохи кабачків, зварені на пару.