По-іншому брокколі іменують капустою спаржевої, і, по суті, вона являє собою різновид знайомої всім нам капусти, культури, яка належить до родини Капустяних і у якій їдять нерозпущеною суцвіття, а не листові пластинки, як у інших представників підвиду. Не всі знають, що їй генетично ближче всього капуста цвітна, точніше – кольорова капуста буквально сталася від брокколі, тобто вона молодша останньої.
Отримана була брокколі з допомогою простого відбору приблизно в п’ятому чи шостому столітті до нашої ери, коли про таке поняття, як селекція, ніхто, природно, не знав. Тривалий період часу, буквально кілька століть, вирощувалася капуста брокколі виключно на території сучасної Італії. У перекладі з італійського брокколі означає відросток, і всі, хто бачив брокколі, відразу зрозуміють, чому її так назвали.
Брокколі, або Спаржева капуста
Брокколі, або Спаржева капуста. © msu
Перший докладний опис брокколі виявлено в рукописах, що датуються кінцем 16 століття, в той же самий час ця культури потрапила до Англії, де була піднесена як італійська спаржа. Практично одночасно потрапила капуста брокколі і на американський континент, де такого ажіотажу, як в Англії, по першому часу, вона не викликала; і лише майже чотири століття тому в Америці згадали про брокколі, і ця країна стала найбільшим її експортером в інші країни.
В даний час, крім США, активно культивується брокколі в Індії, Китаї, Франції, Іспанії, Італії, Туреччині, Ізраїлі. У Росії виробництво капусти броколі зосереджено в руках приватних невеликих господарств.
Опис брокколі
За зовнішнім виглядом капуста брокколі сильно нагадує цвітну капусту, однак, суцвіття її не кремового кольору, а зеленого. У перший рік стеблинка брокколі зростає на 70-80 см і на його вершині формуються численні квітконоси суккулентного типу. Ці квітконоси вінчають щільні скупчення зелених бутонів, які скомпоновані у пухку головку середніх розмірів. Ось саме цю голівку і їдять, зрізуючи її до того, як сформуються квітки. Якщо затягнути з прибиранням брокколі і бутони пожовкнуть, то таку капусту їсти буде вже практично неможливо.
Оскільки після зрізання головки брокколі з бічних нирок починають формуватися нові суцвіття, капуста може давати врожай кілька місяців.
Фахівці відзначають підвищення попиту на капусту брокколі буквально в усьому світі; якщо брати усереднені цифри по різних країнах, то за рівнем споживання брокколі лише частки відсотка поступаються традиційної кочанної капусти.
У даному матеріалі ми розповімо вам, як виростити брокколі через розсаду, як правильно доглядати за нею, як збирати врожай і на які сорти слід звернути увагу.
Вирощування брокколі через розсаду
Коли приступати до посіву насіння броколі?
Зазвичай посів насіння капусти броколі на розсаду проводять у самому початку березня і продовжують до середини місяця. Що стосується сортів, то при їх підборі обов’язково треба враховувати кліматичні особливості регіону, наприклад, в північних регіонах, де літо коротке і досить прохолодне, не варто розглядати для посадки сорти з пізнім терміном дозрівання, тут потрібно орієнтуватися на сорти ранні та середньоранні.
Щоб не було сюрпризів, насіння броколі намагайтеся купувати тільки в спеціалізованих насіннєвих магазинах і обов’язково беріть найсвіжіші з них.
Як підготувати насіння броколі?
Після покупки виконайте сортування насіннєвого матеріалу, виберіть з них найбільш великі і витримайте їх у воді, розігрітій до 50 градусів, приблизно чверть години. Далі насіння капусти броколі слід занурити в холодну воду з температурою близько 10 градусів, тим самим ви «розбудіть» їх.
Залишиться замочити насіння броколі в розчині будь-якого стимулятора росту типу Гетероауксину, ІМК та інших, для того щоб прискорити їх проростання. Замочити насіння броколі в розчині стимулятора росту можна протягом 7-8 годин, після чого промити в проточній воді, на добу покласти в дверцята холодильника, а потім висушити до сипучості на сухий серветці.
Висів насіння брокколі
Висівати насіння можна в будь-які ємності з висотою бортиків близько 25 див. На дно посуду слід укласти шар дренажу – керамзиту, гальки, товщиною в сантиметр, після чого засипати живильним грунтом (суміш дернової землі, річкового піску, деревної золи і перегною в рівних частках). Грунт обов’язково повинен бути рихлим, водо – і повітропроникним. Після того, як ємності будуть заповнені ґрунтом, необхідно його полити з пульверизатора, краще дощовою водою, а потім зробити борозенки глибиною трохи більше сантиметра з відстанню між ними три сантиметри. Коли борозенки готові, можна сіяти насіння брокколі, після чого присипати їх землею, трохи уплотнив її.
Далі важливо стежити за температурою в приміщенні, де вирощується розсада капусти брокколі. Температура до появи сходів повинна бути на рівні 19-20 градусів, відразу після появи паростків на поверхні ґрунту температуру потрібно знизити до 9-11 градусів приблизно на 7-8 днів, а потім регулювати температуру в залежності від часу доби. Так, вдень у сонячну погоду її слід підтримувати на рівні 15-17 градусів, а в похмуру 12-13 градусів. Вночі, незалежно від погоди за вікном, температура в приміщенні повинна бути на рівні 8-10 градусів тепла.
Вологість повітря в приміщенні потрібно підтримувати на рівні 80-85%, грунт також намагатися тримати у вологому стані, але не переливати грунт понад міру, інакше може з’явитися чорна ніжка, яка погубить розсаду.
Пікіровка розсади брокколі
Пікіровку сіянців капусти броколі зазвичай проводять, коли вік розсади досягне 14-15 днів. В якості ємностей для пікіровки максимально зручно використовувати торфоперегнійні горщики, подальша пересадка з них не потрібна, вони розчиняються в грунті і служать додатковим харчуванням для розсади на початковому етапі. Пікірувати сіянці брокколі потрібно акуратно, намагаючись не пошкодити коріння. Попередньо стаканчики слід заповнити тієї ж сумішшю, що ви готували для посіву, полити її з пульверизатора, зробити поглиблення. Далі невеликий паличкою, наприклад від морозива, потрібно акуратно вибрати розсаду з шухлядки, помістити в лунки стаканчиків, ущільнити грунт і знову полити з пульверизатора.
До того, як розсада капусти броколі зміцніє, її необхідно берегти від прямих сонячних променів, затінюючи. Одночасно потрібно підвищити температуру в приміщенні, довівши її до 20-22 градусів.
Через два-три дні, коли розсада брокколі приживеться, можна зробити підгодівлю, внісши розчин нітроамофоски. Для цього столову ложку комплексного добрива потрібно розчинити у відрі води, на кожен стаканчик можна вилити по 50 г розчину. Після підгодівлі знову потрібно знизити температуру і регулювати її в залежності від часу доби. Вдень необхідно підтримувати температуру на рівні 16-18 градусів, а вночі опускати до 8-10 градусів.
Приблизно за два тижні до висадки в грунт розсаду капусти броколі можна почати гартувати, виносячи на балкон або лоджію спочатку на 2-3 години, пару днів, потім на 8-10 годин, пару днів, потім намагатися виставляти розсаду рано вранці і прибирати пізно ввечері і, нарешті, за 2-3 дні до висадки залишити розсаду на ніч.
Коли висаджувати розсаду броколі в грунт?
Зазвичай вік розсади броколі до висадки у відкритий грунт становить 40-50 днів, не більше. До цього моменту розсада повинна мати п’ять або шість справжніх листочків, це сигнал до того, що її пора висаджувати.
Календарно цей період припадає зазвичай на середину-другу половину травня, проте, якщо в цей період холодно і грунт недостатньо прогріта, то період висаджування розсади капусти броколі можна зрушити.
Під посадку розсади брокколі обов’язково потрібно підібрати максимально відкритий і добре освітлену ділянку; прекрасно, якщо він буде з північної сторони захищений від холодного вітру. Намагайтеся вибирати грядку, на якій до цього росли сидеральні культури, морква, цибуля, будь-які зернові, бобові і картопля – це найкращі попередники. Поганими попередниками для капусти броколі вважаються: столовий буряк, редька, помідори, редис і ріпа; якщо вони росли на ділянці раніше, то брокколі на це місце можна висаджувати тільки через чотири сезони.
Грунт для брокколі
Оптимальною грунтом для капусти броколі вважається нейтральною або слаболужною грунт, з pH від 6,5 до 7,5. Підготовку ґрунту під садіння розсади необхідно почати ще восени, але можна це зробити і навесні, як мінімум за тиждень до висадки розсади. Під перекопування грунту на повний штик лопати, поєднати яку потрібно з максимальним видаленням бур’янів, необхідно внести добре перепрілий гній або компост в кількості трьох кілограм на квадратний метр. У тому випадку, якщо грунти кислі, додайте вапно – 200 г на квадратний метр.
Як садити розсаду брокколі у відкритий ґрунт?
Висаджувати розсаду броколі в грунт бажано рано вранці і переважно – в похмуру погоду. Оптимальною схемою посадки є 35 на 50-55 див. Посадку здійснюють у лунки, які необхідно викопати за день-два до посадки розсади, а перед посадкою полити (0,5 л). У лунки, крім води, потрібно додати 6-7 г нітроамофоски, ретельно перемішавши добриво з зволоженим грунтом; далі необхідно помістити в лунку розсаду у торфоперегнойном стаканчику або з оголеною кореневою системою, присипати грунтом, ущільнити її і ще раз полити (250-300 г на рослину). Далі важливо стежити за погодою: якщо очікуються морози, то розсаду потрібно накрити, використовуючи для цього скляні банки або пластикові пляшки, розрізані навпіл. Знайте, що навіть при двох градусах морозу розсада капусти броколі може загинути.
Догляд за капустою брокколі
Догляд за брокколі полягає в розпушуванні грунту, не дозволяючи утворюватися кірці; в прополках, не допускаючи конкуренції з боку бур’янів; поливах і підгодівлі. Через два тижні після посадки розсади, необхідно також провести підгортання, повторити яку потрібно через тиждень. Підгортання можна поєднати з розпушуванням грунту.
Не забувайте про те, що тільки що висаджена на ділянку розсада капусти броколі може бути пошкоджена яскравими променями сонця в особливо спекотні дні, тому приблизно 3-4 дні її слід притіняти в полуденні години. В дуже жаркі і посушливі дні необхідно, крім суворо обов’язкового поливу, і проводити обприскування повітря навколо рослин, і чим частіше ви будете це робити, тим вище буде врожай і його якість.
При розпушуванні грунту намагайтеся не заглиблювати інструмент більш ніж на вісім сантиметрів, інакше можна пошкодити коріння. Розпушування бажано проводити на наступний після рясного поливу або дощу день.
Полив брокколі
До речі про поливі: броколі зазвичай поливають раз на 6-7 днів, однак, якщо стоїть посуха і температура знаходиться на позначці в 24-26 градусів і вище, то поливи можна проводити частіше. При поливі намагайтеся саме зволожувати грунт, а не перетворювати її в болото. Не забувайте і про обприскування, іноді вони навіть більш корисні, ніж поливи, наприклад, у регіонах з щільним, глинистим ґрунтом.
Підгодівля брокколі
Природно, якщо у ваші плани входить отримання повноцінного врожаю, то потрібно обов’язково передбачити підживлення. Підгодовувати капусту брокколі можна частіше. Перший раз (не рахуючи підживлення розсади та внесення добрив в лунку при посадці) брокколі можна підгодувати через 12-14 днів після висадки у відкритий грунт. В цю пору для рослин більш важливі органічні добрива. Підгодувати брокколі можна розчином коров’яку, на відро води потрібно приблизно 250 г коров’яку. Для підвищення поживності у розчин можна додати чайну ложку будь-якого азотного добрива, наприклад, сечовини. Якщо немає коров’яку, то можна використовувати курячий послід, але його потрібно розчинити у співвідношенні 1 до 20. Норма витрати будь-якого з цих розчинів – приблизно літр на квадратний метр.
Таку підгодівлю брокколі можна проводити через 18-20 днів після першої. На цей раз більш важливі саме азотні добрива. Бажано використовувати аміачну селітру в кількості сірникової коробки на відро води. Норма витрати та ж – літр на квадратний метр грунту.
Третю підгодівлю можна провести ближче до кінця літнього періоду, в цю пору для капусти броколі максимально важливі калійні і фосфорні добрива. Необхідно розвести у відрі води 30-35 г суперфосфату і 9-11 г сульфату калію і провести полив ґрунту, витрачаючи по 1,5 літра на квадратний метр.
Після того, як розпочнеться перша хвиля збору врожаю і центральна головка буде видалено, необхідно підгодувати брокколі ще раз, щоб стимулювати відростання бічних пагонів. Для цього у відрі води потрібно розчинити столову ложку нітроамофоски і під кожний кущик вилити по літру розчину.
Через тиждень після цієї підгодівлі, можна внести під рослини по 150-200 г деревної золи, це хороше калійне добриво. Золу для більшої ефективності потрібно розсипати по заздалегідь розпушування і политої ґрунті.
Як прибирати урожай броколі?
Ми вже злегка торкнулися прибирання: потрібно знати, що прибирати капусту брокколі слід до розкриття її квіток. Цей момент легко втратити, тому стежити за капустою потрібно уважніше. Існує ряд ознак, за якими можна зрозуміти, що капуста готова до збору, наприклад, розмір головки: готові до прибирання вони мають діаметр близько 12-14 див. Далі – забарвлення: головка брокколі, готова до збору, зазвичай забарвлена в темно-зелений колір, бутончики при цьому повинні бути закриті. При початку пожовтіння бутончиків збір потрібно проводити негайно, інакше буде пізно, і весь урожай просто пропаде, тобто не буде смачним і зі зниженою харчовою цінністю.
Збір врожаю капусти броколі необхідно проводити в ранкові години, коли вона в тургоре. При цьому головки бажано не обривати, а саме зрізати, використовуючи для цього максимально гострий і чистий ножа.
Частіше всього з моменту появи сходів на поверхні ґрунту і до першої прибирання проходить 60-65 днів, зазвичай збір брокколі продовжують до середини вересня. Весь урожай потрібно встигнути зібрати до заморозків.
Сорти капусти броколі
Сорти капусти броколі
Всього в Держреєстрі на поточний момент налічується 37 сортів капусти броколі. З ранніх сортів брокколі варто звернути увагу на культивари: Венера, Вярус, Грін меджік і Корато, з середньоранніх сортів брокколі добре себе зарекомендували: Мачо, Московський сувенір, Наксос та Фієста, з категорії середньостиглих сортів брокколі можна виділити: Батавія, Геракліон, Гном і Кучерява голова, середньопізніх кращими вважаються: Айронмен, Лаки, Монтерей та Орантес, ну, і нарешті, з пізньостиглих виділяються: Агассі, Бєлстар, Бомонт і Квінта.