Loading Posts...

Особливості дієти при діабеті 2 типу: меню на тиждень. Рецепти готових страв і дозволена їжа на дієті при діабеті 2 типу, меню

Особливості дієти при діабеті 2 типу: меню на тиждень. Рецепти готових страв і дозволена їжа на дієті при діабеті 2 типу, меню
Особливості дієти при діабеті 2 типу: меню на тиждень. Рецепти готових страв і дозволена їжа на дієті при діабеті 2 типу, меню

При виявленні захворювання на цукровий діабет 2 типу необхідно переглядати свій раціон. Багато хто помилково вважають, що достатньо виключити з нього їжу, яка впливає на рівень глюкози та інсуліну в організмі.

Насправді потрібно дотримуватися спеціальної дієти, що виключає небажані продукти.

З чого повинен складатися раціон при діабеті 2 типу: меню на тиждень

Сама думка про те, що доведеться сидіти на дієті, заздалегідь програмує свідомість людей на негативне ставлення до неї. По-перше, раціон жорстко обмежений, по-друге, багато часу доведеться витрачати час на готування. Дієта включає в себе прості страви з самих звичайних продуктів. Не доведеться витрачати багато коштів і часу для створення страв.

При використанні дієти ступеня потрібно включити в раціон:

• рослинні жири високої якості в невеликих кількостях;

• рибні та морські продукти;

• нежирну молочну та кисломолочну їжу;

• будь-які різновиди клітковини, в тому числі злаки, хліб (цільно-зерновий або житнього), овочі, фрукти і зелень.

Правильна дієта повинна містити оптимальний для діабетиків баланс поживних речовин:

• тваринні і рослинні білки – 15-20%;

• жири – не більше 30%, перевагу варто віддавати рослинним;

• складні вуглеводи – можуть становити від 5 до 55%.

Від яких продуктів варто відмовитися:

• кондитерські вироби;

• маргарин;

• соуси і майонез;

• ковбаси – особливо копчені;

• солодка газована вода;

• борошняні продукти;

• солодощі – на заміну їм приходять цукрозамінники;

• алкогольна продукція;

• напівфабрикати і фаст фуд;

• жирне м’ясо – свинина, баранина.

При створенні страв дуже важливо видалити зайвий жир з м’яса, знімати шкірку – якщо це курка. Готувати потрібно без використання масла – на пару, гасити, запікати.

Підбір для дієти при діабеті 2 типу меню на тиждень

При захворюванні на цукровий діабет дієти доведеться дотримуватися все життя. Але її легко можна зробити смачною і різноманітною. Другий вечеря завжди буде кисломолочним – остання трапеза може складатися з склянки кефіру, ряжанки, несолодкого йогурту без добавок на вибір. Приклад меню на тиждень:

1. Понеділок:

• сніданок – зробити салат з тертої моркви (не більше 70 г), з’їсти порцію геркулесову кашу на молоці з шматочком вершкового масла і запити несолодким чаєм;

• другий сніданок може складатися з будь-якого чаю без цукру з дієтичним галетним печивом і половиною банана;

• на обід приготувати пісний борщ з скибочкою хліба, гречану крупу з парової яловичої котлетою і салатом з овочів, запити ягідним морсом;

• полудень – можна з’їсти фрукт на вибір або жменю ягід і випити несолодкий чай;

• вечеря – капустяні котлети з м’ясом, варене яйце, житній хліб, чай із збору трав.

2. Вівторок:

• на сніданок чекає сир з сухофруктами – курагою і чорносливом, маленька порція (до 100 г) вівсянки на молоці, хліб з висівок і чай;

• другий сніданок – стигле яблуко і кисіль;

• обід – нежирний суп з фрикадельками, 1 середній за розмірами варену картоплю в мундирі, яловичий язик теж у вареному вигляді, салат з овочів (капусти, огірків, зелені) і компот із сухофруктів;

• полудень – склянка томатного соку, овочевий салат з будь-яких, плодів шматочок цільно-зернового хліба;

• вечеря – гарбузова каша (порція 200 г), невелика м’ясна котлета, овочевий салат, хліб, чай або компот.

3. Середа:

• Сніданок – білковий омлет з сиром і шматочок житнього хліба, цикорій з цукрозамінником;

• другий сніданок – лимонний чай, пара дієтичних млинців;

• обід повністю складається з овочевих страв – порції борщу, салату і рагу, скибочку хліба;

• полудень – фруктовий салат;

• вечеря – сирна запіканка, до неї порція горошку до 70 грам, можна випити чай.

4. Четвер:

• на сніданок трохи перлової каші (не більше 30-50 м), варене всмятку яйце, огірково-помідорний салат, зелений чай і запечене в духовці яблуко;

• другий сніданок – банан;

• обід – вермішелевий суп з овочами, гречана каша, печінка куряча в тушкованому вигляді з додаванням ріпчастої цибулі, помідор або огірок, запити фруктовим морсом;

• полудень – сирні сирники і відвар шипшини;

• на вечерю стушкувати овочі і зробити м’ясні тефтелі, випити чай з хлібом.

5. П’ятниця:

• сніданок – шматок відвареної нежирної риби 50 г, капустяний салат, несолодкий чай або цикорій;

• другий сніданок – яблуко або грейпфрут;

• на обід квасолевий суп, дієтичний плов з курячим м’ясом, тушковані овочі, наприклад, баклажани, хліб і журавлинний морс;

• полудень – персик або мандарини;

• вечеря – невелика порція вівсянки з рибної котлетою, хлібом і салатом з улюблених овочів, на десерт випити чай з лимоном і несолодким печивом.

6. Субота:

• на сніданок можна побалувати себе сирним суфле, галетним печивом, екзотичним салатом з яблука і топінамбура;

• другий сніданок – улюблений фрукт;

• обід – рибний суп, перлова каша з курячою грудкою, морс;

• полудень – овочевий салат і чай;

• вечеря – парові котлети з яловичини, трохи гречки і тушковані овочі.

7. Неділя:

• вранці – сир з салатом з натертих моркви і яблука, хліб та чай;

• другий перекус – легкий омлет з хлібом та овочами, томатний сік;

• обід – суп гороховий, рисова каша з сосискою, натуральний сік без цукру, салат Олів’є;

• полудень – салат зі свіжої капусти;

• вечеря – пшоняна молочна каша, хліб і приготована любимо дозволеним способом риба, компот із сухофруктів.

Рецепти приготування страв для дієти при діабеті 2 типу, меню на тиждень

1. Квасолевий суп. Знадобляться: овочевий бульйон 2 л, стручкова квасоля – невелика жменя, головка цибулі, зелень, 2 середні картоплини. У киплячий бульйон покласти подрібнену цибулю і картоплю, через 15 хвилин квасоля. Довести до кипіння, через 5 хвилин вимкнути і посипати зеленню.

2. Журавлинний морс – склянку ягід і 2 літри води. Цукор не використовувати. Подрібнити ягоди, відокремити сік, переварити пюре з водою, відокремити м’якоть, змішати після остигання з відокремленим спочатку соком.

3. Капустяний шніцель – знадобляться капустяне листя, трохи солі, сухарів і рослинного масла, 1 свіже яйце, яке треба збити. Листя белокочанного овоча потрібно відварити, трохи віджати, скласти в кілька разів. Потім обмокнуть в яйці, обваляти в сухарях і злегка обсмажити.

anna777

Автор не додав іинформацію про себе

Отправить ответ

Войти с помощью: 
avatar
  Subscribe  
Notify of