При виявленні захворювання на цукровий діабет 2 типу необхідно переглядати свій раціон. Багато хто помилково вважають, що достатньо виключити з нього їжу, яка впливає на рівень глюкози та інсуліну в організмі.
Насправді потрібно дотримуватися спеціальної дієти, що виключає небажані продукти.
З чого повинен складатися раціон при діабеті 2 типу: меню на тиждень
Сама думка про те, що доведеться сидіти на дієті, заздалегідь програмує свідомість людей на негативне ставлення до неї. По-перше, раціон жорстко обмежений, по-друге, багато часу доведеться витрачати час на готування. Дієта включає в себе прості страви з самих звичайних продуктів. Не доведеться витрачати багато коштів і часу для створення страв.
При використанні дієти ступеня потрібно включити в раціон:
• рослинні жири високої якості в невеликих кількостях;
• рибні та морські продукти;
• нежирну молочну та кисломолочну їжу;
• будь-які різновиди клітковини, в тому числі злаки, хліб (цільно-зерновий або житнього), овочі, фрукти і зелень.
Правильна дієта повинна містити оптимальний для діабетиків баланс поживних речовин:
• тваринні і рослинні білки – 15-20%;
• жири – не більше 30%, перевагу варто віддавати рослинним;
• складні вуглеводи – можуть становити від 5 до 55%.
Від яких продуктів варто відмовитися:
• кондитерські вироби;
• маргарин;
• соуси і майонез;
• ковбаси – особливо копчені;
• солодка газована вода;
• борошняні продукти;
• солодощі – на заміну їм приходять цукрозамінники;
• алкогольна продукція;
• напівфабрикати і фаст фуд;
• жирне м’ясо – свинина, баранина.
При створенні страв дуже важливо видалити зайвий жир з м’яса, знімати шкірку – якщо це курка. Готувати потрібно без використання масла – на пару, гасити, запікати.
Підбір для дієти при діабеті 2 типу меню на тиждень
При захворюванні на цукровий діабет дієти доведеться дотримуватися все життя. Але її легко можна зробити смачною і різноманітною. Другий вечеря завжди буде кисломолочним – остання трапеза може складатися з склянки кефіру, ряжанки, несолодкого йогурту без добавок на вибір. Приклад меню на тиждень:
1. Понеділок:
• сніданок – зробити салат з тертої моркви (не більше 70 г), з’їсти порцію геркулесову кашу на молоці з шматочком вершкового масла і запити несолодким чаєм;
• другий сніданок може складатися з будь-якого чаю без цукру з дієтичним галетним печивом і половиною банана;
• на обід приготувати пісний борщ з скибочкою хліба, гречану крупу з парової яловичої котлетою і салатом з овочів, запити ягідним морсом;
• полудень – можна з’їсти фрукт на вибір або жменю ягід і випити несолодкий чай;
• вечеря – капустяні котлети з м’ясом, варене яйце, житній хліб, чай із збору трав.
2. Вівторок:
• на сніданок чекає сир з сухофруктами – курагою і чорносливом, маленька порція (до 100 г) вівсянки на молоці, хліб з висівок і чай;
• другий сніданок – стигле яблуко і кисіль;
• обід – нежирний суп з фрикадельками, 1 середній за розмірами варену картоплю в мундирі, яловичий язик теж у вареному вигляді, салат з овочів (капусти, огірків, зелені) і компот із сухофруктів;
• полудень – склянка томатного соку, овочевий салат з будь-яких, плодів шматочок цільно-зернового хліба;
• вечеря – гарбузова каша (порція 200 г), невелика м’ясна котлета, овочевий салат, хліб, чай або компот.
3. Середа:
• Сніданок – білковий омлет з сиром і шматочок житнього хліба, цикорій з цукрозамінником;
• другий сніданок – лимонний чай, пара дієтичних млинців;
• обід повністю складається з овочевих страв – порції борщу, салату і рагу, скибочку хліба;
• полудень – фруктовий салат;
• вечеря – сирна запіканка, до неї порція горошку до 70 грам, можна випити чай.
4. Четвер:
• на сніданок трохи перлової каші (не більше 30-50 м), варене всмятку яйце, огірково-помідорний салат, зелений чай і запечене в духовці яблуко;
• другий сніданок – банан;
• обід – вермішелевий суп з овочами, гречана каша, печінка куряча в тушкованому вигляді з додаванням ріпчастої цибулі, помідор або огірок, запити фруктовим морсом;
• полудень – сирні сирники і відвар шипшини;
• на вечерю стушкувати овочі і зробити м’ясні тефтелі, випити чай з хлібом.
5. П’ятниця:
• сніданок – шматок відвареної нежирної риби 50 г, капустяний салат, несолодкий чай або цикорій;
• другий сніданок – яблуко або грейпфрут;
• на обід квасолевий суп, дієтичний плов з курячим м’ясом, тушковані овочі, наприклад, баклажани, хліб і журавлинний морс;
• полудень – персик або мандарини;
• вечеря – невелика порція вівсянки з рибної котлетою, хлібом і салатом з улюблених овочів, на десерт випити чай з лимоном і несолодким печивом.
6. Субота:
• на сніданок можна побалувати себе сирним суфле, галетним печивом, екзотичним салатом з яблука і топінамбура;
• другий сніданок – улюблений фрукт;
• обід – рибний суп, перлова каша з курячою грудкою, морс;
• полудень – овочевий салат і чай;
• вечеря – парові котлети з яловичини, трохи гречки і тушковані овочі.
7. Неділя:
• вранці – сир з салатом з натертих моркви і яблука, хліб та чай;
• другий перекус – легкий омлет з хлібом та овочами, томатний сік;
• обід – суп гороховий, рисова каша з сосискою, натуральний сік без цукру, салат Олів’є;
• полудень – салат зі свіжої капусти;
• вечеря – пшоняна молочна каша, хліб і приготована любимо дозволеним способом риба, компот із сухофруктів.
Рецепти приготування страв для дієти при діабеті 2 типу, меню на тиждень
1. Квасолевий суп. Знадобляться: овочевий бульйон 2 л, стручкова квасоля – невелика жменя, головка цибулі, зелень, 2 середні картоплини. У киплячий бульйон покласти подрібнену цибулю і картоплю, через 15 хвилин квасоля. Довести до кипіння, через 5 хвилин вимкнути і посипати зеленню.
2. Журавлинний морс – склянку ягід і 2 літри води. Цукор не використовувати. Подрібнити ягоди, відокремити сік, переварити пюре з водою, відокремити м’якоть, змішати після остигання з відокремленим спочатку соком.
3. Капустяний шніцель – знадобляться капустяне листя, трохи солі, сухарів і рослинного масла, 1 свіже яйце, яке треба збити. Листя белокочанного овоча потрібно відварити, трохи віджати, скласти в кілька разів. Потім обмокнуть в яйці, обваляти в сухарях і злегка обсмажити.
Отправить ответ