Запікання є одним із старовинних способів приготування їжі. Раніше для запікання використовувалися гарячі вугілля, тандири, вогнища, печі.
Сьогодні ж для цієї мети використовують найчастіше духовки, іноді чудо-печі, аэрогрилі, а в походах, просто вугілля від гарячого багаття.
Запіканням називається приготування продуктів в різних духових шафах і жаровнях. При цьому на продуктах зазвичай з’являється апетитна, золотистого кольору скоринка.
Запікати можна практично будь-які продукти. Наприклад, рибу, м’ясо, овочі, фрукти. Не запікають у духових шафах ну хіба що крупи. Взагалі, мистецтво запікання – це ціла наука. Тут необхідно враховувати температуру, необхідну дл того чи іншого продукту для повного приготування, спосіб запікання робить продукт максимально соковитішим і смачнішим.
Так, наприклад, фахівці рекомендують перед запіканням не чистити і не потрошити рибу. Вважається, що в цьому випадку рибне блюдо буде особливо соковитим і смачним, в іншому ж випадку, при закінченні соку, його можна просто викинути.
Забезпечує повну герметизацію риби сама природа. Але як же бути, якщо необхідно запекти м’ясо, шматки риби або овочів? Адже м’ясо, наприклад, в більшості випадків запікається окремими шматками, а не цілком! У цьому випадку на допомогу приходить простий сучасний винахід – кулінарна фольга, яка зберігає соковитість запікаємих в ній продуктів, а також, що дуже важливо, їх природний смак і аромат.
Алюмінієву фольгу можна легко знайти в багатьох господарських магазинах. Вона продається в рулонах. У фользі запікають м’ясо, овочі, птицю і рибу. Виняток становлять тільки фрукти і крупи. Найбільш популярні і смачні страви, приготовані у фользі – це картопля з беконом і сиром, яловичина з грибами, курка з морквою і багато інших. Популярністю користується і окремі продукти, наприклад, риба зі спеціями, печена птиця, картопля, яка за смаком нагадує запечену на багатті.
Для приготування у фользі необхідно забезпечити повну герметизацію продуктів, яка виходить в разі правильного обгортання. Для цього шматок пакувальної фольги кладуть на стіл, викладаючи на одну її половину продукт, при цьому закривають іншою половиною. Вільні краї підгинають кілька разів, кожен раз пропрасовуючи шов. Потім фольгу обжимають за формою продукту, і пакет поміщають в духовку.
Якщо все зроблено правильно, то страва після приготування вийде соковитою та ароматною! Готовність продукту визначається обвуглюванням країв фольги. Деякі фахівці припускають проколювання фольги в самому кінці, для точного визначення ступеня готовності.
Найчастіше, овочі у фользі готові вже через 10 – 15 хвилин запікання, риба у фользі печеться за 25 хвилин, курка зазвичай готова до вживання через 40 хвилин, а яловичина (1 кг) готується близько години. Страви у фользі запікаються на деку, решітці, або в сковороді під кришкою, в залежності від рецепту.
У кожного типу продуктів є свої певні правила для запікання. Так, наприклад, рибу в цьому випадку потрошать, очищають від луски, миють. Після підсушування розрізають на шматки, рясно солять, панірують у борошні з прянощами і загортають у фольгу.
Потрошену курячу тушку миють і підсушують, посипають прянощами і обв’язують ниткою (щоб фольга не розірвалася). Далі діють за шаблоном.
Овочі чистять, миють, підсушують, при необхідності нарізають на шматки. Трохи підсолюють, загортають у фольгу і поміщають в духовку.
При цьому варто керуватися правилом: чим вище, тим гарячіше. Тому найбільш ніжні овочі (не коренеплоди), наприклад, цвітну капусту розміщують внизу, м’ясні продукти можна розмістити зверху або в середній позиції.
Корисні властивості запеченої їжі
Запікання в фользі допомагає по максимуму зберегти природний смак і аромат страви. Продукти виходять більш соковитими, з мінімальною втратою поживних речовин.
Печені продукти, приготовані без масла, дуже корисні людям, охочим схуднути. Цей же спосіб беруть на озброєння люди, які віддають перевагу вести здоровий і активний спосіб життя.
А кірочка, що утворюється при запіканні, дуже схожа на смажену, з тією лише різницею, що вона не містить шкідливих жирів і корисна практично всім.
Небезпечні властивості запеченої їжі
У разі використання більш високих температур для запікання, природні жири, що містяться в продуктах, починають підгоряти, утворюючи канцерогенні речовини з перегрітих жирів.
Запікання сприяє втраті продуктами комплексу вітамінів групи В. Їх вміст у готовому блюді зменшується на 25%. Втрачається під впливом температури і частково вітамін С.
Печені продукти, особливо неправильно приготовлені, можуть дратувати шлунково-кишковий тракт, тому при деяких захворюваннях органів травлення їсти таку їжу не рекомендується.