Пройшла весна, непомітно пролетів травень… Зустрічаємо літо!
Червень – це перший літній місяць, який приносить із собою не тільки довгоочікувані сонячні промінчики, але і день літнього сонцестояння, або найдовший день у році.
У старовину червень називали «разноцветом», «светозаром» і навіть «хлеборостом». До того ж, люди вірили, що теплі червневі ночі приносять достаток плодів. І навіть дощі червня цінували вище від золота. Саме в червні в селах приходив час довгих сіножатей, і починалися трудові будні на полях.
Більш того, червень – це чудовий час для підвищення імунітету і поліпшення загального стану організму. Адже саме в цей період починають з’являтися ягоди, фрукти і овочі, багаті вітамінами і корисними речовинами, недолік яких ми гостро відчували взимку.
Тому в цей час дієтологи радять активно включати їх в свій раціон харчування. Більш того, в цей період не можна забувати і про клітковину, яка, крім самих овочів і фруктів, міститься в бобах і злакових, а також горіхах. Вона допоможе нормалізувати процеси травлення в організмі й, тим самим, запобігти появі надмірної ваги.
Також у червні необхідно змінити свій режим пиття, збільшивши кількість випивається рідини в 2 рази.
І найголовніше, потрібно пам’ятати, що будь які радикальні зміни раціону в літній період не бажані для людей у віці, а також для тих, хто страждає хронічними захворюваннями, так як саме в цей час відзначається пік різких стрибків артеріального тиску.
Однак, для того щоб ні вони, ні якісь інші неприємності не псували Вам наступний літній сезон, досить дотримуватися здорового способу життя і відмовитися від шкідливих звичок!
І тоді ніщо не зможе затьмарити Вам прихід самого першого і довгоочікуваного літнього місяця!
Цвітна капуста
Один з найбільш популярних продуктів в Європі. Цвітна капуста дуже корисна, низькокалорійна і, до того ж, добре засвоюється організмом.
В ній мінеральні солі, амінокислоти, вітаміни групи В, а також С, РР, Н, а ще кальцій, натрій, фосфор, залізо, магній, калій, фолієва і пантотенова кислоти.
Регулярне вживання цвітної капусти уберігає від виникнення запальних процесів на шкірних покривах і від себореї, а також позитивно впливає на загальний стан шкіри і волосся. Її активно додають в дитяче меню і широко використовують при шлунково-кишкових захворюваннях. До того ж, цвітна капуста знижує ризик розвитку раку і у жінок, і у чоловіків. А її сік використовують при діабеті, бронхіті, захворюваннях печінки і нирок.
Калорійність цвітної капусти безпосередньо залежить від способу її приготування. Це потрібно враховувати людям, які дотримуються дієт. Цей овоч варять, смажать, гасять, готують на пару, а також додають до складу різних страв.
Редис
Неймовірно смачні та корисні коренеплоди, які прийшли до нас їх Середньої Азії. Цей овоч знали і любили в Стародавньому Єгипті та Греції, а також в Древній Японії.
У редисці є калій, кальцій, фосфор, магній, залізо, вітаміни групи В, а також С, РР. Крім цього, в ньому міститься рибофлавін, тіамін і нікотинова кислота.
Редис – це унікальне жовчогінний і протинабряковий засіб. Його регулярне вживання сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, а також збудженню апетиту. Лікарі радять додавати цей овоч у свій раціон людям, що страждають подагрою, ожирінням і цукровим діабетом.
Вживання редиски позитивно впливає на стан шкіри обличчя і роботу серцево-судинної системи, а також допомагає знизити рівень цукру в крові і запобігає розвитку раку товстої кишки.
Народні лікарі здавна використовували редис при запорах, а косметологи готували з нього живильні маски для особи.
У кулінарії найчастіше редис використовують в якості додаткового компонента до різних овочевих салатів або вживають його в сирому вигляді.
Приємним доповненням до всього вищесказаного буде його маленька калорійність, що дозволяє вживати редис навіть при наявності надлишкової ваги.
Патисони
Це овочі з сімейства Гарбузових, які можуть відрізнятися один від одного формою і забарвленням залежно від сорту. Патисони вирощувалися ще в Давньому Єгипті, а сьогодні вони популярні в усьому світі. При цьому в їжу вживаються не тільки плоди, але і їх пагони, квіточки, молоде листя.
Самими смачними і корисними вважаються молоді патисони. У них є калій, кальцій, фосфор, залізо, мідь, молібден, цинк та інші корисні речовини. До того ж, вони багаті вітамінами групи В, а також Є. А в плодах жовтого кольору, до всього іншого, є аскорбінова кислота і каротин.
Патисони – це низькокалорійний і дієтичний овоч, який, крім іншого, покращує обмін речовин, попереджає хвороби серцево-судинної системи, печінки і нирок, а також недокрів’я і гіпертонію.
Величезна кількість корисних речовин є і в олії насіння патисона, яке, однак, висококалорійне.
У народній медицині патисони вживають для лікування набряків, порушень ендокринної та нервової системи, збої в роботі печінки і нирок. Сік патисона використовують для заспокоєння нервової системи.
Огірок
Один з найдавніших овочів, батьківщиною якого вважається Індія. Лікарі називають огірок самим дієтичним з усіх дієтичних продуктів, так як він містить понад 95% води і мінімум калорій. І навіть, незважаючи на це, він дуже корисний.
В огірку є вітаміни В-групи, З, а також каротин, фолієва кислота, фосфор, калій, залізо, магній, хлор, натрій, цинк, мідь та інші мінеральні речовини.
егулярное вживання огірків позитивно позначається на роботі ендокринної та серцево-судинної системи завдяки наявності в ньому йоду, а також покращують роботу кишечника завдяки вмісту клітковини.
Відомо, що огірки знімають набряки, збивають високий тиск, допомагають скинути зайву вагу завдяки легкого проносного ефекту. Насіння огірків вживають для очищення організму від холестерину.
Народні цілителі широко використовують огірковий сік. Він допомагає позбавитися від затяжного кашлю, заспокоїти нервову систему, полегшити загальний стан пацієнтів при туберкульозі, а також зберегти зуби і ясна здоровими.
Найчастіше огірки їдять в сирому вигляді, хоча нерідко з них роблять соуси, салати та інші страви.
Кріп свіжий
Вирощуванням кропу з давніх часів займаються і в Африці, і в Європі, так як здавна відомо про його лікувальні властивості.
Вся справа в тому, що в листках кропу є вітаміни А, В, С, РР, а також аскорбінова кислота, тіамін, рибофлавін, каротин, фосфор, залізо, калій, кальцій та інші корисні мінеральні солі.
егулярное вживання кропу позитивно впливає на процеси кровотворення, покращує травлення і чудово дезінфікує. Крім цього, кріп покращує лактацію, нормалізує артеріальний тиск і робить позитивний вплив на зір.
У народній медицині її використовують як знеболюючий засіб при виразках і холециститі. А з насіння кропу готують настоянку, підвищує апетит і допомагає позбавитися від безсоння і запалення нирок. Маслом кропу лікують бронхіти і пневмонії, загоюють рани, усувають прояви алергії.
До того ж, кріп володіє невисокою калорійністю і дивовижним смаком, завдяки чому його нерідко додають до рибних, м’ясних страв, соусів і супів.
Червона смородина
Червона смородина прийшла до нас із Західної Європи, де досить довгий час вирощувалася в якості лікарської рослини. Пізніше було виявлено незвичайний смак її ягід, завдяки якому її стали вживати в їжу.
У червоній смородині містяться вітаміни А, С, Е, а також залізо, калій, селен, пектин та інші мінеральні речовини.
Смородина позитивно впливає на роботу серця, знімає набряки, позбавляє від нудоти, покращує апетит і навіть лікує цукровий діабет. Сік смородини має в’яжучу, жовчогінну та сечогінну властивість, а ягоди – протизапальну, кровотворних, загальнозміцнюючу, жарознижувальну і загальнозміцнюючу.
Особливо корисна червона смородина в літньому віці і при сильних навантаженнях, так як вона добре відновлює сили. До того ж, вона знижує температуру, допомагає при хронічних запорах, а також при недокрів’ї.
Ще одним приємним бонусом вживання смородини є її невисока калорійність, завдяки якій її можна вживати навіть при ожирінні.
Нектарин
По суті, нектарин називають помилкою природи, своєрідною мутацією, яка трапляється в процесі самозапилення персикових дерев. Прищеплювати і вирощувати самостійно цей фрукт садівники навчилися порівняно недавно.
Нектарин – дивно корисний плід, у якому містяться вітаміни А, С, антиоксиданти, пектини, а також фосфор, калій, магній, залізо, натрій, сірка та інші речовини.
Вживання нектарина покращує травлення, обмін речовин і загальний стан шкіри, а ще перешкоджає розвитку раку.
Лікарі радять пити сік нектарина при запорах і недокрів’ї, підвищеної кислотності і збої серцевого ритму. У той час як самі фрукти важливо вживати для профілактики гіпертонії і атеросклерозу.
Примітно, що деякі сорти нектарина відрізняються солодкістю ядер кісточок і використовуються в якості мигдалю, так як мають схожий з ним біохімічний склад.
Калорійність нектарина порівняно невелика, однак у ньому міститься велика кількість вуглеводів, тому зловживати ним не варто. З нектарина роблять салати, варення і морозиво. Їх запікають, гасять, консервують, сушать або їдять свіжими.
Абрикос
Не тільки смачний, але і дуже корисний фрукт. У ньому містяться вітаміни групи В, А, С, Н, Р, Е, а також бор, марганець, йод, фосфор, калій та інші корисні речовини.
Регулярне вживання абрикос перешкоджає розвитку хвороб ендокринної системи, виводить токсини з організму, підвищує рівень гемоглобіну в крові і опірність до інфекцій. Крім цього, абрикоси призначають при авітамінозах, захворюваннях серцево-судинної системи та ожирінні.