Вареники – блюдо, яке можна готувати цілий рік. Залежно від начинки воно може бути подано в якості гарячої закуски, другої страви або десерту. Взимку в якості начинки вибирати більш калорійні продукти, а влітку віддавати перевагу ягодам і молочним продуктам. “Вареники, вареники, божі хваленники, не кожен їх варить, але кожен хвалить”.
Так говорить українська приказка. В Україні щорічно серед кондитерів та кулінарів проводиться конкурс “Золотий вареник”. Головна нагорода – нагрудний знак відповідної форми. Основа призу виготовляється з високоякісного срібла (тарілка), а сам вареник – із золота 583_ї проби в ореолі з дрібної розсипи цирконію.
Але не тільки в Україні люблять вареники, на центральній площі канадського міста Глендон встановлено скульптурне споруда у вигляді вареника вагою майже 3 тонни і заввишки близько 9 м. найцікавіше, що саме це блюдо вважається офіційним символом Глендона.
Здавалося б, нехитра справа – наліпити вареники. Але і тут є багато нюансів і своїх секретів, про які ми сьогодні і поговоримо.
А ви знали, що в XVI ст. на Русі варениками називали аметисти, мають глибокий червоний відтінок. Цінувалися ці чудові камені дорожче рубінів. Корона російської цариці Ірини Годунової була прикрашена тими самими великими варениками упереміж з сапфірами.
Раніше вареники подавали виключно по неділях і в святкові дні. Їх прийнято було виносити на весільний стіл, хрестинах, поминках, обов’язково на масляну поряд із млинцями. Ними снідала молода дружина на другий день після весілля, їх підносили породіллі “щоб була така ж пишна і апетитна”. З допомогою вареників дівчата ворожили: у кожного вони вкладали папірці з чоловічим ім’ям і при варінні з трепетом чекали, який же з них випливе першим.
Але досить історії, перейдемо безпосередньо до ліплення вареників. Перш ніж ліпити вареники, нам необхідно замісити тісто. Тісто для вареників готується практично по одному і тому ж рецепту. До його складу входять борошно, вода або молоко, яйця і сіль
Що стосується начинки, то тут є, де розгулятися. Вареники готують з сиром, капустою, квасолею, картоплею і гречкою, грибами, рибою і сиром. У Сибіру вареники начиняють редькою, на Чернігівщині і Полтавщині – салом з цибулею. Хоча більшість прихильників цієї страви вважають, що вареники повинні бути неодмінно з солодкою начинкою: ягоди (вишня, малина), фруктами (яблука, слива, абрикоси) та сухофруктами.
Але особливо цінуються вареники з вишнею. Вони навіть заслужили визнання відомого гурмана – екс-президента США Білла Клінтона, який після дегустації страви привселюдно заявив, що заносить його в свій Must Be Served список.
Секрети приготування вареників в домашніх умовах
- По-перше, борошно для приготування вареників, слід обов’язково просіяти: тоді тісто буде більш еластичним.
- По-друге, вода або молоко, які будете додавати до борошні, повинні бути не просто холодними, а буквально крижаними.
- По-третє, яйця до останнього моменту тримайте в холодильнику.
- По-четверте, готові вареники слід варити у великій кількості трохи підсоленої води (сіль перешкоджає зайвому разварюваню тісту) і приблизно п’ять хвилин після спливання на поверхню.
Рецепти смачних вареників
Вареники з сиром і руколою
Інгредієнти:
- борошно 350 г.
- яйця 2 шт.
- сіль
- рослинна олія 2 ст. л.
- рукола 400 г.
- ріпчаста цибуля 1 шт.
- масло вершкове 3 ст. л.
- сир 200 г.
- вершки 4 ст. л.
- мелений чорний перець
- тертий мускатний горіх
Спосіб приготування:
Борошно просіяти, вбити яйця, додати сіль, рослинне масло, 5 ст. ложок холодної води і замісити тісто. Загорнути його у харчову плівку і залишити на 20 хвилин. Для начинки рукколу вимити, обсушити і бланшувати в киплячій підсоленій воді 2 хвилини. Відкинути на друшляк, обдати холодною водою і порубати. Цибулину очистити, порубати і обсмажувати на 1 ст. ложці гарячого вершкового масла 3 хвилини. Зняти з вогню. Додати сир, вершки, рукколу, посолити, поперчити і перемішати.
Розкачати тісто в пласт товщиною близько 2 мм на посипаній борошном поверхні. Вирізати з нього 12 кіл, викласти на кожен сирну начинку, краї защипати і зробити вареники. Варити в киплячій підсоленій воді 5 хвилин. Подати з вершковим маслом. Приправити мускатним горіхом.
Солодкі вареники зі щавлем
Інгредієнти:
- борошно 2-3 склянки
- молоко 1/2 склянки
- вода тепла 1/3 склянки
- яйця 1 шт.
- рослинне масло 1 ч. л.
- сіль 1 ч. л.
для начинки:
- щавель 1 пучок
- цукровий пісок за смаком
Спосіб приготування:
У миску всипати 2 склянки борошна. У центрі отриманої гірки зробити невелике поглиблення. У нього розбити яйце, влити воду, змішану з молоком і сіллю. Ретельно вимісити тісто, додати в нього 1 чайну ложку рослинної олії і ще раз добре вимісити. Готове тісто накрити чистою тканиною або рушником, поставити в тепле місце і дати підійти протягом 40 хвилин. Щавель вимити, дрібно нарізати, а потім ретельно придушити, щоб дав сік. Від тісту відокремити шматки, розкачати на ковбаски і нарізати частинами. Кожну вмочити в борошно і розкачати в тонкі коржі. На корж викласти ложку начинки, посипати цукром і ретельно защипати краї. На вогні закип’ятити воду. Вареники варити в підсоленій воді, а подавати зі сметаною.