Одним з суперфудов прийнято вважати буряк! Але як часто ми використовуємо цей корисний, поживний овоч при створенні різноманітних страв? Багато готують бурякові котлети, гарніри або випічку з буряком? Ці страви вам і вашій родині, сподобаються не менше, ніж звичні оселедець під шубою і борщ! Пропонуємо рецепти смачних страв з буряком, насолоджуватися якими вам напевно захочеться знову і знову.
Буряковий хумус. Простий рецепт
Інгредієнти:
2 буряків середнього розміру
1¾ чашки відвареного нуту
½ Чайної ложки (з гіркою) солі
3 столові ложки тахін (кунжутна паста)
2 столові ложки лимонного соку
2 столові ложки води
2 столові ложки свіжого розмарину
Приготування:
Розігріти духовку.
Загорніть добре промиті буряки у фольгу і випікайте протягом 30-40 хвилин.
Залиште буряки в холодній воді протягом декількох хвилин, а потім зніміть шкірку.
Помістіть буряки і нут в кухонний комбайн і добре подрібніть. Додайте сіль, тахін, лимон і воду.
Блендером або міксером ще раз подрібніть масу в однорідне пюре, перемішайте і пюрируйте ще кілька секунд, додавши до суміші подрібнений розмарин.
Буряковий хумус можна подавати з крекерами або лавашем або чіпсами. Хумус зберігається близько 5 днів в герметичному контейнері, в холодильнику.
Простий, пікантний салат з буряком
Для салату:
4 середніх буряків
60 грам сиру фета
2 столових ложки грубо нарізаної петрушки
Для заправки:
3 столові ложки лимонного соку
3 столові ложки оливкової олії
2 зубчики часнику (порізати)
½ Чайної ложки чорного перцю
½ Чайної ложки солі
щіпка куркуми
Як приготувати:
Буряки добре промити і запекти у фользі на деку в добре розігрітій духовці!
Після видалення шкірки з буряків, наріжте кубиками буряк.
Наріжте кубиками фету. Петрушку порізати крупно.
Часник, сіль, перець, куркуму змішати. Окремо вмішайте лимонний сік, оливкова олія. Потім додайте туди спеції.
Ретельно перемішайте всі компоненти соусу для однорідної текстури.
Перемішуємо основні інгредієнти салату і доповнюємо заправкою.
Бургери з буряковими котлетами
Вам знадобиться:
1/2 великої червоної цибулини (дрібно нарізати)
1 чашка дрібно нарізаних печериць
сіль, перець – за смаком
300 гр добре промитих бобів
1 чашка дрібно тертого вареного буряка
1 чайна ложка кмину
мелений червоний перець – 1/2 чайної ложки
1/4 чайної ложки копченої паприки
сіль, перець – на смак
~ 1/2 чашки подрібнених волоських горіхів
Як приготувати:
На добре розігрітій з рослинним маслом сковороді пасеруйте цибулю, додавши трохи солі і перцю.
Коли цибуля стане м’якою та ароматною, додати гриби. Трохи потомити, а потім готувати близько 3 хвилин на середньому вогні.
Зняти з вогню і додати відварені до напівготовності боби, буряк.
Перенести суміш у чашу блендера, всипати спеції, добре перемішати до однорідної маси на середній швидкості.
Нарешті, додайте горіхи, перемішайте і залиште масу в холодильнику на кілька хвилин.
Тим часом розігрійте духовку. Накрийте деко аркушем паперу для випічки і сприсніте трохи його оливковою олією.
Дістаньте масу з холодильники і сформуйте котлети середнього розміру. Чим вони будуть товщими, тим більше часу знадобиться на приготування.
Випікати бурякові котлети в духовці близько 30-40 хвилин. Після першої половини часу, витраченої на запікання переверніть котлети.
Подавати котлети на пшеничних булочках з овочами і томатним соусом.
Рецепт дуже смачного борщу
Інгредієнти:
3 столові ложки оливкової олії
3 великих буряків (нарізані кубиком)
1 велика солодка картопля (нарізана кубиками)
1 морква, нарізана
Сіль
Свіжий чорний перець
2 столові ложки вершкового масла
½ Цибулини (подрібнити)
1 цибуля-порей (нарізаний)
3 зубчики часнику (пропустити через прес)
2 літра овочевого бульйону
1 лавровий лист
1 чайна ложка сушеного чебрецю
500 г капусти (нарізати)
3-4 столові ложки червоного винного оцту
Сметана для подачі
Петрушка для подачі
Приготування:
Розігріти духовку. Деко застелити алюмінієвою фольгою і викласти на нього кубиками буряк, солодку картоплю та моркву.
Збризнути 2 столові ложки оливкової олії. Приправити сіллю і перцем і перемішайте, щоб покриття було рівномірним.
Готувати протягом 35-40 хвилин. Поставте в духовку каструлю з водою під деко.
Вийміть з духовки і відкласти в сторону.
Розтопити вершкове масло на середньому вогні. Додати решту столову ложку оливкової олії, потім додати нарізану цибулю і цибулю-порей.Підсмажити протягом 15-20 хвилин, часто помішуючи.
Додати часник і готувати ще хвилину або близько того до появи аромату.
У бульйон викладіть обсмажені овочі, лавровий лист і чебрець. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімуму і додати нашатковану капусту. Варити на повільному вогні 15-20 хвилин, поки капуста не стане м’якою.
Додати оцет, сіль і перець за смаком, прогрійте ще пару хвилин.
Подавайте зі сметаною і рубаною зеленню петрушки або кропу.
Шоколадно-бурякові кекси
Знадобиться:
1 склянка цукру
1 велике яйце
1/2 склянки рослинного масла
1 чашка тертого буряка
1 великий банан (пюрировать)
2 столові ложки порошку какао несолодкого
1 і 1/2 чашки борошна
1 чайна ложка пекарського порошку
1/4 чайної ложки солі
Спосіб приготування:
Духовку розігріти. Підготувати деко, викласти в формочки.
У великій мисці збити цукор і яйця до пишної маси. Додати масло, продовжуючи збивати.
Бананове пюре перемішати з буряком і какао.
Додайте просіяне борошно разом з розпушувачем і сіллю, викладіть яєчну суміш. Обережно перемішайте.
Розподіліть тісто по формах і випікати протягом 25 хвилин.