Цікаво, чому так буває: одну піцу спробуєш і не можеш відірватися, а з’їси шматочок іншого – зовсім не те, ніби-то в ній не вистачає. У чому ж насправді криється секрет смачної піци? Думаєте в начинці? Помиляєтеся, вся справа в тесті і тільки в ньому. Щоб піца вийшла по-справжньому смачною, необхідно правильно приготувати тісто, яке за своєю рецептурою може бути різноманітним, але саме воно і буде впливати на кінцевий результат приготованого вами страви.
Найпростіший варіант тіста без дріжджів. Саме без їх присутності тісто виходить тоненьким і хрустким. До речі, саме таким рецептом користуються італійці. Приготувати тісто для піци без дріжджів в домашніх умовах без проблем зможе будь-яка господиня. Головна перевага такого тесту для піци полягає в тому, що воно випікається набагато швидше дріжджового, а значить і часу на приготування піци у вас піде набагато менше, ніж зазвичай.
Тісто для піци без дріжджів може бути простим прісним, на сметані, вершковому маслі або з додаванням сиру. Тісто для піци на сметані виходить ніжним і розсипчастим, а з додаванням сиру – м’яким і повітряним. Можна приготувати тісто для піци без дріжджів також на кефірі, пиві або мінеральній воді. Кожному виду тіста для піци притаманний свій індивідуальний смак. Вести суперечку про те, яке тісто краще, тільки даремно витрачати час. Набагато простіше приготувати по черзі кожен із запропонованих рецептів тесту і зупинити свій вибір на тому, який доведеться вам до смаку і по душі.
Тісто для піци на молоці «Для італійської піци»
Інгредієнти:
2 скл. пшеничного борошна,
2 яйця,
½ Скл. теплого молока,
2 ст. л. рослинної олії,
1 ч. л. солі.
Приготування:
Змішайте в мисці борошно з сіллю. В окремому посуді змішати до однорідного стану яйця, молоко і рослинне масло. Поступово, невеликими порціями, постійно помішуючи, влийте в борошно яєчно-молочну суміш. Мука повинна повністю увібрати рідину і в результаті у вас повинна вийти однорідна липка маса. Починайте вимішувати цю масу руками, періодично присипаючи її і руки борошном. Вийде м’яке, еластичне і гладке тісто. Скачайте його в кулю, загорніть у вологе рушник і залиште на 15 хвилин. Коли час вийде, присипте стіл борошном і розкачайте тісто як можна тонше.
Тісто для піци з оливковою олією
Інгредієнти:
2 скл. просіяного борошна,
½ Скл. кип’яченої, трохи теплої води,
4 ст. л. оливкової олії,
1 ст. л. розпушувача для тіста,
1 ч. л. морської солі.
Приготування:
У просіяне борошно додати сіль і розпушувач, перемішайте. Потім влийте спочатку воду, потім оливкова олія. Вимішуйте тісто протягом 10 хвилин до еластичного стану. Готове тісто скачайте в кулю. Відокремте від нього потрібне вам кількість тіста і розтягніть на столі руками до необхідного розміру, а потім перенесіть на деко.
Прісне тісто на мінеральній воді
Інгредієнти:
3 скл. просіяного борошна,
1 скл. мінеральної води,
1 ст. л. цукру,
½ Ч. л. соди,
½ Ч. л. солі.
Приготування:
Прямо на кухонному столі змішайте всі сухі інгредієнти: борошно, сіль, цукор і соду. Зробіть гірку, в ній – невелику ямку і, перемішуючи, порціями підливайте воду. Замісити пружне тісто. Далі від готового тіста відірвіть шматочок потрібного вам розміру і, розгорнувши його на присипаної борошном поверхні, перенесіть у форму або на деко і розкладіть начинку. тісто для піци
Тісто для піци без дріжджів і яєць
Інгредієнти:
1,5 скл. борошна,
½ Скл. нежирного кефіру,
⅓ Скл. оливкової або будь-якого іншого рослинного масла,
2 ст. л. цукру,
1 ч. л. солі,
½ Ч. л. соди.
Приготування:
Змішайте кефір із содою і залиште на 10 хвилин. Просійте борошно. До кефіру з содою додайте рослинне масло, сіль, цукор і перемішайте. Після цього починайте, постійно вимішуючи, потроху вводити в тісто борошно. Робити це потрібно до тих пір, поки тісто не почне добре відлипати від рук, воно має бути м’яким і еластичним. Після того, як тісто буде вымешано, накрийте його харчовою плівкою і поставте на 30 хвилин у холодильник.
Тісто для піци без дріжджів на сироватці
Інгредієнти:
4 скл. борошна,
1 скл. молочної сироватки,
3 ст. л. рослинної олії,
1 ч. л. солі,
½ Ч. л. соди.
Приготування:
Влийте сироватку в глибоку миску, додайте 1 скл. борошна, сіль і соду і добре перемішайте до однорідної маси. Потім додайте рослинне масло і знову перемішайте. Після цього маленькими порціями всипте решту борошна, ретельно вмішуючи кожну нову порцію. Поступово у вас вийде добре растягивающееся тісто. Розділіть його на частини. Змащуючи руки маслом, розтягуйте необхідний вам шматок тіста до форми кола прямо на жаровні або деку, а решту частини тесту приберіть в морозилку до наступного випадку.
Тісто для піци на пиві
Інгредієнти:
1,5 скл. борошна,
280 мл пива,
2 щіпки солі.
Приготування:
Змішайте борошно і пиво і посоліть тісто. Накрийте його рушником і залиште на 30 хвилин в сухому і теплому місці. Потім трохи пам’ятаєте його руками і знову залиште на 15 хвилин. Тісто має бути не дуже густим.
Тісто для піци на сметані
Інгредієнти:
борошно – скільки візьме тісто,
2 яйця,
3 ст. л. сметани,
150 г маргарину,
1 ч. л. цукру,
½ Ч. л. соди,
сіль – за смаком.
Приготування:
В окремій ємності збийте яйця з сіллю і цукром, додайте сметану з содою і перемішайте. Додайте в яєчну масу розтоплений маргарин і знову все ретельно перемішайте. Потім до загальної маси потихеньку підсипте борошно і замісіть еластичне тісто. Накрийте його рушником і залиште на 10 хвилин. Після чого розкачайте тісто таким чином, щоб з нього вийшов коржик.
Тісто для піци з розпушувачем
Інгредієнти:
300 г борошна,
100 мл води,
4 ст. л. рослинної олії,
1 ч. л. розпушувача для тіста,
½ Ч. л. солі.
Приготування:
Просійте 2-3 рази борошно. Після цього змішайте борошно з розпушувачем і сіллю, влийте олію і воду, яку найкраще додавати невеликими порціями – по 2-3 ст. л. Замішують тісто до тих пір, поки воно не перестане прилипати до рук. Скачайте готове тісто в кулю, накрийте серветкою і залиште на 1,5 години.
Тісто на сметані з майонезом
Інгредієнти:
2 скл. борошна,
5 ст. л. сметани,
5 ст. л. нежирного майонезу,
1 яйце.
Приготування:
Змішайте яйце, сметану і майонез в міксері. Потім поступово додайте борошно і не припиняйте заміс. Тісто в підсумку має нагадувати густу сметану. Акуратно і рівномірно вилийте його рівним шаром у змащену маслом глибоку форму. Після чого, розподіливши начинку, можете готувати піцу і на сковороді.
Бездріжджове тісто для піци на топленому вершковому маслі
Інгредієнти:
2 скл. борошна,
½ Скл. топленого масла,
1 яйце,
1 ч. л. цукру,
1 ч. л. розпушувача для тіста.
Приготування:
Нагрійте топлене масло, розмішайте в ньому сіль і цукор. Потім додайте розпушувач, окремо збите яйце і добре перемішайте. Після цього частинами всипте просіяне борошно і замішують до отримання досить м’якого тіста. Готове тісто буквально на 10 хвилин прикрийте зволоженою водою льняною серветкою і залиште на деякий час. Далі розкочуйте його, присипаючи борошном.
Тісто для піци без дріжджів на йогурті
Інгредієнти:
8 ст. л. борошна,
1 яйце,
100 г розм’якшеного маргарину,
100 г натурального йогурту,
½ Ч. л. соди.
Приготування:
Розчиніть соду в йогурті. У приготовлену суміш додайте яйце, маргарин і борошно. Отриману масу перемішати за допомогою міксера. Якщо тісто вийде дуже рідким, додайте ще борошна. Поставте готове тісто на 30 хвилин у холодильник. Просіяти на дошку трохи борошна, покладіть на неї тісто і обваляйте трохи в борошні (це дозволить тесту не прилипати до рук під час його розкатування). Надайте тесту потрібну форму.
Тісто для піци на майонезі і кефірі без дріжджів
Інгредієнти:
2 скл. борошна,
300 мл кефіру,
2 ст. л. майонезу,
½ Ч. л. соди,
½ Ч. л. солі.
Приготування:
В підготовлену ємність вбийте яйце, додайте до нього сіль і соду, добре перемішайте суміш до однорідної консистенції. Далі додайте туди кефір і майонез. Потихеньку всипте просіяне борошно. Готове тісто по консистенції має бути схоже на тісто для оладок – не дуже густе і не надто рідке. Отримавши тісто потрібної консистенції, викладіть його в форму для випічки так, щоб воно було рівним, без горбків. Викладіть начинку.
Тісто на кефірі
Інгредієнти:
500 г борошна,
1 яйце,
100 мл кефіру,
20 г рослинної олії,
1 ч. л. соди,
щіпка солі.
Приготування:
Змішайте половину борошна з сіллю. Яйця збийте в негусту піну і влийте в тісто. Туди ж додайте 10 мл рослинного масла, підсипте борошно і замісіть тісто. При необхідності додайте рослинне масло. Якщо тісто вийде рідким, підсипте ще трохи борошна. Готовому тісту дайте постояти 15-20 хвилин, перш ніж розгортати в пласт. Щоб тісто при розкочуванні не липло до рук, змастіть їх рослинною олією.
Тісто для піци без дріжджів на коньяку і вершковому маслі
Інгредієнти:
500 г борошна,
150 мл кефіру,
10 г вершкового масла,
2 ст. л. коньяку,
1 ст. л. цукру,
1 ч. л. соди,
½ Ч. л. солі.
Приготування:
У велику миску просійте борошно, склавши її гіркою. Зробіть в ній невелике поглиблення, покладіть розм’якшений маргарин, потім всипте цукор, соду, сіль і влийте коньяк. Замісіть однорідне тісто, надайте йому форму кулі і залиште в такому вигляді на 1 годину. Потім ще раз вимісити і розкачайте.
Тісто «Як у піцерії»
Інгредієнти:
2 скл. борошна,
2 яйця,
2 ст. л. рослинної олії (можна оливкової),
⅓ Ч. л соди,
сіль.
Приготування:
Розбийте в миску яйця, додайте сіль і збийте. В окремій ємності змішайте сметану з содою, додайте до збитим яйця і добре перемішайте. Після додайте борошно і рослинне масло і вимісити тісто, воно повинно бути схоже на густу сметану. Дайте готовому тісту постояти 20 хвилин. По закінченню часу приступайте до формування піци, попередньо змастивши руки і деко рослинним маслом.
Тісто «Простіше простого»
Інгредієнти:
4 ст. л. борошна,
1 яйце,
2 ст. л. майонезу,
¼ Ч. л. соди.
Приготування:
Змішайте майонез і яйце до однорідної маси. Додайте борошно і соду і замісити тісто. Сформуйте з отриманого тіста кулю і розкачати корж товщиною 2 мм (воно трохи липне до рук, але, тим не менш, розкачати його можна). Випікайте в духовці при температурі 180ºС 10 хвилин. Піца вийде тоненька з рум’яною скоринкою.
Рецепт тіста для піци від Д. Олівера
Інгредієнти:
3 ст. л. борошна,
3 ст. л. майонезу,
щіпка солі з краплею оцту.
Приготування:
З’єднайте всі інгредієнти і замісити тісто. Консистенцією воно повинно нагадувати тісто для оладок. Отриману основу для піци випікайте протягом 10 хвилин, а вже потім викладайте на неї начинку і готуйте ще 10 хвилин.
Тісто для піци з базиліком і чорним меленим перцем
Інгредієнти:
2 скл. борошна,
⅓ Скл. рослинної олії,
⅔ Скл. молока,
2 ч. л. розпушувача,
щіпка солі, базиліка і чорного меленого перцю.
Приготування:
Всі інгредієнти перемішайте руками в мисці до отримання однорідної маси (тісто має вийти пружне і трохи туге). Готове тісто розкачайте, наколіть в декількох місцях виделкою. Використовуйте для приготування піци начинку на свій смак.
Пробуйте, експериментуйте, і ви напевно зможете не тільки по достоїнству оцінити тісто для піци без дріжджів, але і приготувати свою, абсолютно приголомшливу піцу.
Приємного апетиту та нових кулінарних відкриттів!