Loading Posts...

Їжа для жінок після 30 років, після 55, для вагітних жінок

Їжа для жінок
Їжа для жінок

Про принципову різницю у сприйнятті одних і тих же речей чоловіками і жінками написані цілі трактати. Однак відмінність у раціонах харчування досі практично не обговорювалося. А дарма, адже представників обох статей відрізняють не тільки первинні і вторинні статеві ознаки, але і гормональна система, і генетика. В результаті, жінки страждають одними захворюваннями, а чоловіки – іншими.

До того ж, функціонування окремих органів і систем у чоловіків і жінок здійснюється по-різному. Інтенсивність і принципи їх роботи і диктують потреби у вітамінах і мікроелементах(1).

Харчування

Підвищена емоційність, звалювання на себе чужих турбот і проблем і бурхливий темп сучасного життя наклали свій відбиток на стан здоров’я среднестатической жінки. Зацікавившись їм, вчені визначили список самих популярних хвороб, якими страждають представниці прекрасної статі. Лідируючі позиції в ньому займають діабет, рак і хвороби серцево-судинної системи, зокрема, гіпертонія(1).

На основі цих даних була складена збалансована дієта для жінок. До неї входить комплекс продуктів, що дозволяють збагатити організм такими речовинами, які зможуть запобігти розвитку цих і інших захворювань і підвищити імунітет.

Поряд з цим належне місце в цій дієті приділяється питанням калорійності. Але справа тут не стільки в стані здоров’я жінки, скільки в її нестримному бажанні бути стрункою і красивою. Дієтологи просто не змогли його проігнорувати.

Фактори, що впливають на раціон харчування жінок

Істина, яка говорить, що всі люди різні, як ніколи, актуальна саме в питаннях жіночого харчування. Молоді жінки, які не мають проблем зі здоров’ям і ведуть активний спосіб життя, потребують звичайному повноцінному харчуванні. Після 30 років у нього необхідно вносити коригування. А в 50-55 років вкрай важливо строго дотримуватися рекомендацій лікарів, виключаючи або додаючи певні продукти. Таким чином, можна буде не лише уникнути розвитку багатьох захворювань, але і продовжити своє життя.

Окрему групу становлять вагітні жінки. Обмірковуючи свій раціон харчування, вони повинні дбати не тільки про власне здоров’я, але й про здоров’я своїх майбутніх малюків.

Їжа для жінок після 30 років

Професор клінічної медицини Памела Пік з Медичної школи Університету Меріленд в США, яка, до того ж, є автором бестселера «Fight Fat After 40» («Боротьба із зайвою вагою після 40») стверджує, що: «Жінки особливі. Тому вони потребують особливої раціоні харчування, який би дозволив їм завжди бути енергійними і сконцентрованими. Тим більше, якщо вони вже переступили 30-річний рубіж!»(2). Також вона пропонує список продуктів, які повинні бути в жіночому раціоні хоча б пару разів на тиждень. До нього увійшли:

  • Зернові – коричневий рис, цільнозерновий хліб, вироби з ячмінного борошна. Вони багаті на клітковину, тому чудово очищають організм і покращують травлення.
  • Продукти, що містять фолієву кислоту – цитрусові, спаржа, злаки і бобові. Вони корисні для серця.
  • Журавлина і журавлинний сік. Проантоціанідини, які в них містяться, перешкоджають розвитку захворювань сечовивідних шляхів і серцево-судинної системи.
  • Вода. Вона корисна в будь-якому віці. Памела Пік радить випивати мінімум 8-10 склянок на добу. Крім іншого, це дозволить нормалізувати травлення і омолодити організм.
  • Горіхи. Це відмінний джерело протеїну, кальцію, фосфору, цинку, селену, міді, фолієвої кислоти, а також вітамінів Е і А. Регулярне вживання горіхів допоможе знизити рівень холестерину в крові і поліпшити роботу мозку.
  • Зелені листові овочі – всі види капусти, крес-салат, шпинат. У них є клітковина, каротиноїди, вітамін С і фолієва кислота. Вони допомагають боротися зі стресом і надають сприятливий вплив на нервову систему.
  • Продукти з вітаміном С. Цитрусові, полуниця, солодкий перець, капуста, томати, ківі. Це природні антиоксиданти, які знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Залізовмісні продукти – яловича печінка, курага, горіхи, кукурудза, шпинат. Вони допомагають поліпшити кровообіг, підвищити гемоглобін, тим самим, підвищивши імунітет, і стабілізувати менструальний цикл.
  • Продукти, багаті кальцієм – низькокалорійні молочні продукти, зелені листові овочі. Їх вживання допомагає зберегти здоров’я кісток(2).
  • Риба і морепродукти. Вони багаті йодом, фтором, фосфором, марганцем та іншими корисними речовинами, які покращують обмін речовин, нормалізують роботу мозку і сприятливо позначаються на стані здоров’я жінки.

Їжа для вагітних жінок

Перебуваючи в цікавому положенні, жінка повинна добре харчуватися, вживаючи достатню кількість білків, корисних жирів (горіхів, риби, кисломолочних продуктів) і вуглеводів (перевагу краще віддавати крупах, картоплі, бобових і злаків). Це дозволить зберегти прекрасне самопочуття і народити здорового малюка.

Єдине, що в цей період важливо подбати про те, щоб у раціоні були присутні і особливі продукти:

Яйца. У них є білок і жирні кислоти омега-3, в яких гостро потребує майбутній малюк.

Лосось. Продукт з високим вмістом білка і жирних кислот омега-3. Він позитивно впливає на розвиток нервової системи і зору у плода.

Грецкие горіхи. Обов’язково додайте їх в свій раціон, якщо ви не любите яйця і червону рибу. Вони володіють подібним впливом на організм.

Йогурт. Це джерело кальцію і білка.

Нежирная свинина або яловичина. Пісне м’ясо також збагачує організм білком.

Фрукты і овочі. Це джерело вітамінів і корисних речовин, кожен з яких необхідний майбутній мамі.

Бобовые. Це джерело клітковини і білка.

Злаки. У них є вітаміни групи В, залізо і вуглеводи. Вживаючи їх, можна позбутися проблем з травленням і забезпечити здоров’я і хороше самопочуття собі і майбутньому дитині.

Курага і яблука. Це джерела заліза, нестача якого в організмі матері під час вагітності може стати причиною низького гемоглобіну, або анемії, у малюка після народження(3).

Їжа для жінок після 55

Недолік естрогену і кальцію, менопауза і проблеми з серцево-судинною системою накладають свій відбиток на раціон харчування жінки в цьому віці. Для того щоб знизити їх негативний вплив, необхідно збільшити споживання фруктів, овочів, кисломолочних продуктів, злаків, горіхів, бобових і риби в цей період. Так вам вдасться мінімізувати ризик розвитку захворювань і поліпшити якість свого життя(4).

Що ще корисно для жінок

Незалежно від віку та фізіологічного стану представницям прекрасної статі необхідно вживати:

Черный шоколад. Він допоможе боротися зі стресом і завжди залишатися в гарному настрої.

Авокадо. Цей фрукт здатний запобігти появі надмірної ваги.

Молоко. Вживаючи його, можна не хвилюватися про здоров’я кісток.

Яблоки. Вони підвищують імунітет завдяки вмісту заліза.

Брокколі. У ній є вітамін С, від якого залежить вироблення колагену в організмі. А це – краса і еластичність шкіри(5).

Миндаль. У ньому є антиоксиданти, вітамін Е і магній. Від них залежить здоров’я шкіри і, як показали останні дослідження, здоровий сон.

Чеснок. Він знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Чернослив. Він покращує травлення і запобігає розвитку анемії(6).

Зеленый чай. У ньому є антиоксиданти, які мінімізують ризик розвитку раку і знижують рівень холестерину в крові(1).

Як ще зберегти здоров’я і красу?

– Навчитися уникати стресів. Це дозволить зберегти здоров’я, нервової і серцево-судинної систем.
– Зайнятися спортом. Регулярні фізичні вправи роблять жінок красивими і щасливими.
– Подбати про якість сну. Його недолік негативно впливає на стан здоров’я, і шкіри, зокрема.
– Не зловживати солоної, жирної, копченої і шкідливою їжею. Вона сприяє розвитку гіпертонії і погіршує засвоюваність вітамінів.
– Обмежити споживання алкоголю. Виняток можна зробити для червоного вина.
– Відмовитися від паління
– І, нарешті, навчитися радіти життю. Вчені стверджують, що саме від дотримання цього ради залежить її якість!

anna777

Автор не додав іинформацію про себе

Отправить ответ

Войти с помощью: 
avatar
  Subscribe  
Notify of