Що потрібно обов’язково їсти в міжсезоння?
Американські медики придумали спеціальну назву для міжсезонної слабкості і депресії: сезонне афективний розлад (SAD, Seasonal Affective Disorder). Саме він змушує нас відчувати себе втомленими, апатичними, сонливими і меланхолійними. Розлад починає проявлятися, як тільки знижується температура, а дні стають коротшими. Що ж, з ним модно успішно боротися! Ніяких таблеток: вся сила. як завжди, в їжі.
Правильний раціон у перехідний період між літом і восени (або восени і взимку) повинен обов’язково включати в себе вітаміни групи B (В12 відповідає за імунітет, в той час як В2 і В6 зменшують відчуття втоми і вирівнюють настрій). Мікроелементи, такі як залізо, підвищують працездатність, а калій підтримує кров’яний тиск. Магній бореться зі стресом, омега-3 покращує концентрацію, а триптофан сприяє виробленню гормону щастя – серотоніну. Ось де ми всі можемо знайти це:
1. Сухофрукти
Сухофрукти і горіхи багаті магнієм, протистоять почуттю втоми протягом дня: беріть їх з собою на перекус.
2. Яйця
у них є вітамін D, E, цинк і омега-3. Ідеальний варіант осіннього сніданку.
3. Банани
У них є магній і хром – база для вироблення серотоніну.
4. Курка
Протеїни і В6 на варті гарного настрою.
5. Шоколад
Найбагатше джерело триптофану, який бореться зі стресом.
6. Паста
Про це мало хто знає, але в пасті теж є триптофан! Також вуглеводи благотворно впливають на сон.
7. Тунець і лосось
Корисні жири омега-3, омега-6 і вітамін D: все, що потрібно для правильної роботи мозку.
8. Мед
Панацея. Володіє бактерицидними (антипростуда) і заспокійливими (особливо в поєднанні з гарячим молоком) властивостями.
9. Вівсяна крупа
Клітковина, вуглеводи, протеїни, а ще – це джерело цинку. Останній допомагає впоратися з втратою енергії.
10. Боби
Залізо, калій і фосфор – наша відповідь втоми.