щоб розібратися в питанні, ми звернулися до дипломованого нутриціолога і засновника школи правильного харчування the BODY school Софії Рожко
Молоко = акне?
Перш за все слід розібратися, що таке акне. Це запальне захворювання шкіри, яке виникає коли шкірне сало забивається в фолікул. Створюються сприятливі умови для бактерій, саме із-за запалення прищик стає червоним і опухає. У дослідженнях нерідко вчені проводять зв’язок між вживанням молока і запаленнями на обличчі, які можна запобігти.
< blockquote>гормони, що містяться в молоці, підвищують рівень тестостерону в тілі людини. Через це збільшується вироблення шкірного сала, яке закупорює фолікули.
Також в молоці міститься сироватковий білок і казеїн. Вони збільшують рівень інсуліноподібного фактора росту-1 (IGF-1), який посилює акне. Отже, виходить молоко в його природному вигляді дійсно посилює запальний процес. А що щодо молока з низькою жирністю? В знежирене молоко нерідко додають казеїн і сироватку, щоб зробити смак більш насиченим.
Чому так відбувається?
Це пов’язано з непереносимістю тих чи інших речовин в їжі. Наприклад, неполадками у виробленні ферментів, переварює той чи інший компонент (наприклад, при нестачі ферменту лактази організм не переробляє лактозу, молочний цукор). Причинами можуть бути і запалення слизової оболонки кишечника при інфекціях, і аутоімунні процеси, і токсичну дію якихось продуктів або ліків.
Непереносимість лактози, як правило, з’являється вже у дорослих і вважається нормальним віковим процесом.
Незбиране молоко — основа харчування в ранньому віці, але з часом вироблення ферменту, що розщеплює молочний цукор, знижується.
Приблизно кожен третій дорослий (після 23-х років) людина після вживання склянки молока відчуває здуття, тяжкість або інші прояви в травному тракті.
< strong > що можна пити: соєве молоко, мигдальне, ультрапастеризоване або безлактозне?
Натуральний йогурт або сир можуть ніяк не впливати на стан шкіри. З-за ферментації йогурт містить менше інсуліноподібний фактор росту і тому він не має такого сильного впливу на шкіру.
Якщо говорити про пастеризованому або ультрапастеризованном молоці, то будь-яка пастеризація руйнує як шкідливу флору, так і корисну, і разом з тим продовжує життя молока.
Чим вище температура обробки, тим менше в молоці корисних, та й будь-яких інших речовин. І тим довше воно зберігається. Тому ультрапастеризоване молоко придатне до вживання близько року, але смак його буде далекий від природного продукту. А користі, можливо буде трохи більше, ніж від води.
Що стосується безлактозного молока, то слід зазначити, що воно також містить лактозу, просто в маленькій кількості (3-10%). У ньому також міститься фермент лактаза, який полегшує засвоєння лактози організмом. Рослинне ж молоко за складом нутрієнтів відрізняється від звичайного.
< blockquote>згідно з останніми дослідженнями соєве молоко вважається найбагатшим за поживним складом і кращою альтернативою коров’ячому молоку.
Але варто робити вибір, враховуючи не тільки склад, але і алергії, переваги за смаком, дієти/обмежене харчування, якщо прямуєте. Соєве молоко багате білком, але є сильним алергеном, має виражений «бобовий» смак. Мигдальне молоко багате мононенасиченими жирами, але дуже бідно за змістом нутрієнтів. Рисове молоко гіпоалергенне, в порівнянні з мигдальним і соєвим. Але містить багато природного цукру (так як робиться з вуглеводу – рису), має яскраво-виражений солодкий, часом навіть нудотний смак, при цьому в ньому мало жирів і білків.
Кокосове молоко знижує рівень шкідливого холестерину і є ідеальним в процесі приготування. Але містить дуже багато насичених (не корисних) жирів і мало білка. Вівсяне молоко – один з кращих варіантів. Містить більше білка, ніж мигдальне і менше природного цукру в порівнянні з рисовим.
Як перевірити твою непереносимість лактози?
1) Спробуйте на час відмовитися від молока і сиру. Зазвичай 2-3 тижнів достатньо, щоб зрозуміти взаємозв’язок, але іноді результат може проявитися не раніше ніж через місяць.
2) Якщо важко різко виключити молочні продукти з раціону, спробуйте відмовитися тільки від молока. Якщо стан шкіри не змінилося — спробуйте відмовитися від сиру. Від сиру відмовлятися не потрібно. Так можна зрозуміти, які продукти посилюють запалення особисто у вас.
3) Спробуйте замінити молочні продукти. На сьогоднішній день існує величезна кількість альтернативних варіантів: рисове, мигдальне або кокосове молоко. У магазинах можна навіть знайти йогурт на кокосовому молоці і мигдальні вершки. Потрібно просто знайти своє.
Безмолочна дієта знизить ймовірність запалень, але вона може не допоможе позбутися від акне повністю. Спадковість, стрес і гормони впливають на стан шкіри набагато сильніше будь-якої дієти.
Також слід зазначити важливі фактори такі як: правильний сон і догляд за шкірою. Якщо висипання не проходять тривалий час, необхідно звернутися до дерматолога і здати необхідні аналізи. Прислухайтеся більше до свого тіла, вивчайте реакції на різні продукти і відсутність їх в раціоні.
Отправить ответ