Лікар-дієтолог Наталія Самойленко ексклюзивно для wlife.in.ua розповідає про непереносимість глютену
Від чого нам тільки не доводиться відмовлятися в боротьбі за струнку фігуру: солодке, фастфуд, молоко, а тепер і глютен? Дієта без глютену стала однією з найпопулярніших в світі. Але чи варто насправді його так боятися?
Що таке глютен і в чому він міститься
Глютен, клейковина — це білкове з’єднання, які ми можемо знайти в зернових культурах і злаках: пшениця, овес, жито, ячмінь, а також всіх продуктах, які ми виробляємо з допомогою білого борошна або пшеничного крохмалю, адже саме клейковина робить наші улюблені ранкові булочки такими здобними і пружними.
Крім хліба глютен ховається в промислових кондитерських виробах, макаронах, магазинних соусах, сосиски та ковбаси, молочні продукти з добавками.
Про непереносимість глютену ми чуємо на кожному кроці. Кажуть, що саме така клейковина-ворог тих, що худнуть № 1. Але чи так це насправді?
Непереносимість глютену: міф чи реальність
Нам часто хочеться звинуватити щось або когось у тому, що ми не влізли в торішнє літнє плаття: спадковість, розставання з бойфрендом або конкретний продукт. Якщо ви перестанете є хліб, ковбаси і торти, ви, звичайно ж, відчуєте себе краще і легше, втратите злощасні кілограми, але, швидше за все, до глютену це не буде мати ніякого відношення. Сам по собі відмова від простих вуглеводів піде вам на користь.
Абсолютна ж відмова від клейковини необхідна далеко не всім, а тільки 1% населення — людям з непереносимістю глютену, підтвердженої лабораторними дослідженнями.
Кому дійсно може бути небезпечний глютен
Крім людей, чия непереносимість була доведена, глютену також варто уникати страждають аутоімунними захворюваннями (ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, аутоімунний тиреоїдит), захворюваннями шкіри (екзема, алергічні реакції), дисбактеріозом кишечника.
Якщо на шкірі є висипання і темні плями, можна в якості експерименту відмовитися від глютеносодержащих продуктів на 21 день і поспостерігати, чи з’являться зміни.
Здоровим людям відмовлятися від глютену зовсім не обов’язково. Корисним буде прибрати з раціону фастфуд, кондитерку, білий хліб і інші прості вуглеводи, змістити акцент на безглютенові крупи (гречка, дикий рис, амарант, кіноа), замінити магазинні кондитерські вироби справжнім 80-процентним шоколадом, їсти більше свіжих сезонних овочів, фруктів, рослинних жирів і не забувати пити воду. Чиста правильна їжа, авокадо в день і вода у великій кількості зроблять шкіру на кілька років молодше.